Selçuk'ta Türkçe sempozyumu

Selçuk'ta Türkçe sempozyumu
Selçuk Üniversitesi (SÜ) ve Türk Dil Kurumu’nun (TDK) Türk Dil Bilgisi Toplantıları çerçevesinde ortaklaşa düzenlediği “Türkiye Türkçesi Ses ve Şekil Bilgisi Sempozyumu”nun açılışı gerçekleştirildi.


Açılışa Konya Valisi Muammer Erol, SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Gür, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“BİLDİKLERİMİZİ DEĞİL PROBLEMLERİ TARTIŞMAYA GELDİK”
Açılış oturumunda söz alan TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, “Burada dilin öneminden ve faziletinden bahsetmeyeceğim. Zaten bunu anladığımız için burada bir araya geldik. Bilgi aktarmasının taze tutulması, yeni problemlerden haberdar olduğumuzu birbirimize aktarmak için ve tanışmayı taze tutmak için buradayız. Bugün bu sempozyum çerçevesinde bildiklerimizi değil de dil konusunda konuşma dili ve yazı dili hakkında tereddütte kaldığımız noktaları görüşeceğiz ve tartışacağız. Ayrıca bildiri ve makalenin sınırlarının nasıl ayrılacağı konusunda da tartışmalar yapacağımız, görüş birliğine varacağımız bir toplantı olacak” dedi.

“DİLİMİZ 50 YILDA GELİŞTİ VE SERPİLDİ”
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, “Türkiye’nin ve Konya’nın seçkin üniversitelerinden, hızla büyüyen, küreselleşen dünyada yerini alan üniversitemizde olmaktan çok mutluyum. Bu üniversitemizde lehçeleriyle beraber geniş bir coğrafyada yer tutan bir dili ses ve şekil bilgisi açısından ele alacağız. Türkçe elden gidiyor gibi karartmalara hiç gerek yoktur. Dilimiz son 50 yıldır gelişmekte ve serpilmektedir. Yeni deyimlerle her geçen gün zenginleşmekte ve bugünkü tabirle güncelleşen bir Türkiye Türkçesi olmaktadır” diye konuştu.

“SEMPOZYUM TÜRK DİLİNE KATKILAR SAĞLAYACAK”
Türkçe ile ilgili önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan memnuniyetini dile getiren Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “Türk Dil Kurumu’yla işbirliği içerisinde dilimizin ses ve şekil bilgisine hizmet edecek böylesine önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan çok mutluyuz. Kurumlarımızın değerli temsilcilerini üniversitemizde ağırlamaktan da ayrı bir memnuniyet içerisindeyiz. Sempozyumun iki gün boyunca dilimize önemli hizmetlerde bulunacağına ve katılımcılara önemli faydalar sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Türkiye Türkçesi Ses ve Şekil Bilgisi üzerine genel bir değerlendirmenin yapıldığı açılış oturumuna Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadettin Özçelik başkanlık yaptı.

“KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ ARTMASI TELAFUZU ETKİLİYOR”
Sempozyumun açılış oturumunda ilk sözü Çanakkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Önler aldı. Ses ve yazı ilişkisi konusunda bilgi veren Prof. Dr. Önler, “Son zamanlarda yazı ve konuşma dili arasındaki fark belirli olmaya başlamıştır. Özellikle de bazı şivelerde bazı harflerde bu kendini daha da belirgin olarak göstermektedir. Sesleri telaffuzu değişmektedir. 200 yıl sonra bu fark daha da belirgin hale gelecektir. Okuma yazma oranının artması, şehirleşmeyle beraber kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması telaffuzu etkilemektedir” ifadelerini kullandı.
‘Gramer Nedir?’, ‘Gramerci Nedir?, ‘Gramerci Ne İş Yapar?’ gibi konular üzerinde duran Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürer Gülsevin ise, “Gramercilerin bazıları konuyu işlev açısından bazıları da şekil açısından değerlendirmektedir. Farklı yerleri kendilerine referans olarak seçtikleri için yorumları da farklılaşmaktadır. Bu açıdan düşünecek olursak da hem tamlamalar hem de Türkçenin ses ve şekil bilgisi hakkında farklı bilgiler karşımıza çıkmaktadır” şeklinde konuştu.
Açılış oturumunun ardından katılımcılara protokol üyeleri tarafından katılım belgeleri verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.