×
  • Anasayfa
  • KONYA
  • KONYASPOR
  • SİYASET
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • KONYA'DA SPOR
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • SPOR
  • 3.SAYFA
  • PUSULA LİFE
  • KÜLTÜR-SANAT HABERLERİ
  • TEKNOLOJİ
  • RESMİ İLANLAR
☰
  • Anasayfa
  • Foto Galeri
  • HAYAT

ANADOLU'NUN CİPSİ: TARHANA

Geleneksel tarhana üretiminin canlılığını koruduğu yerlerin başında gelen Beyşehir ilçesinde, kış gelmeden tarhanaların hazırlanabilmesi için tatlı bir telaş yaşanıyor. Kuruması için güneşe serilen tarhanalar renkli görüntüler oluşturuyor.

17 Ağustos 2014 Pazar 12:50
Ad
ANADOLU'NUN CİPSİ: TARHANA
122

Beyşehir ilçe merkezinde Ağustos ayının girmesiyle cadde ve sokaklar, güneşte kurutulmak üzere "tarhana çiti" denilen altlıklara serilen tarhanalarla dolarken, aileler ise kuşların yememesi için başlarında sırayla nöbet tutuyor.

Beyşehir'de, araya giren ramazan ayı nedeniyle tarhana yapımı bu yıl ağustos ayına sarkarken, aileleri geleneksel ürünü havalar soğumadan üretme telaşı sardı. 

ANADOLU'NUN CİPSİ: TARHANA
222

İçerişehir Mahallesi'nde eşiyle tarihi kale kapısı yanında tarhana yapan Kerim Burçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarhananın yapımı hakkında bilgiler verdi.

ANADOLU'NUN CİPSİ: TARHANA
322

"Çekilen buğdaya 'yarma' deriz. Temizlenir, yıkanır, değirmende bulgur haline getirilir. Yoğurt da ezilir ayran haline getirilir. İkisi birlikte kazanlarda karıştırılarak pişirildikten sonra bir gün bekletilir. Eskiden elle yapılırdı, şimdi basit bir ezme düzeneğiyle ile hazır hale getirilir" diyen Burçak, önceleri imece usulü yapılan tarhananın artık her ailenin bireyleri tarafından ayrı ayrı yapıldığını söyledi.

422

Henüz yaş olan tarhanaların çitlerin üzerine serildikten sonra evlerin önünde güneş ve havanın durumuna göre bir ya da iki gün kurutulduğunu anlatan Burçak, "Kuruduktan sonra küplere konulan tarhana kış mevsimine kadar saklanıyor. Kışın sofralarda ise yanına ceviz, fıstık ve fındık konularak tüketiyoruz. Yağlı tavada kızartması çok beğeniliyor. Soba üzerinde de kızartıp misafirlerimize ikram ediyoruz" ifadesini kullandı.

522

- Cipsi de yapılıyor

Beyşehir'de tarhananın geçmişinin çok eski olduğunu vurgulayan Burçak, şunları kaydetti:

"Türkiye'de tarhananın merkezi Beyşehir'dir. Günümüzde acılısı, acısızı, baharatlısı var, cipsi bile yapılıyor. Cips şeklinde yapılanlar, daha ince oluyor. Baharatlar katılarak değişik türleri üretiliyor. Sıcakların başladığı 21 Haziran'da yapımı başlayıp ağustos ayı sonuna kadar sürüyor. Biz aileler olarak, Beyşehirimizin bu geleneksel tarhanasını yaşatmayı sürdürüyoruz. Ürünün daha çok tanıtılmasını ve hatta festivalinin yapılmasını istiyoruz. Fakat kurutma alanı bulmak sıkıntı, sokaklara rastgele serilmesi de olmuyor. Bunun için özel yerler yapılmalı."

622
722
822
922
1022
1122
1222
1322
1422
1522
1622
1722
1822
1922
2022
2122
2222