ÇİZGİ KİTABEVİ’NDEN YENİ ÇIKANLAR

Şehrimizin önemli kültür mecralarından Çizgi Kitabevi’nin yayınladığı son kitaplardan bir demet

Yakın zaman önce 1000. Kitabını yayınlayan, 2014 TYB Özel Yayıncılık Ödülü sahibi Çizgi Kitabevi art arda birbirinden önemli kitaplar yayınlamaya, kültür hayatımıza katkı sunmaya devam ediyor. Biz bugün bu kitaplardan üçünün yayınevinin tanıtım yazılarını sunuyoruz.

MEDYA VE SİYASET

Siyaset, tarihsel süreç içinde birçok enstrümanla iç içe olmuştur. Muhatap kitlelere gerek bilgi vermek gerekse de söz konusu kitleleri yönlendirmek için kullanılan bu enstrümanlar teknolojik ilerleme ve gelişmelerle birlikte farklı formlara bürünmüştür. Bu itibarla söz konusu araçların siyasete sağlamış olduğu imkanlar da hem niceliksel hem de niteliksel olarak değişmiştir. Zikredilen gelişme ve değişimlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan kitle iletişim araçları günümüzde siyasete en gelişmiş ve en geniş imkanları sunan araçlar arasındadır. Bir yandan medyanın siyasete sağladığı geniş imkanlar diğer yandan ise siyasetin medya ürünlerinin ortaya konulmasında önemli bir kaynak olarak kullanılması, "medya-siyaset" ilişkilerinin iç içe olma durumunu ortaya çıkarmıştır.

Elinizdeki bu çalışma, medya ve siyaset ilişkisinin bu iç içe olma durumunu disiplinler arası bir bakışla ele almaktadır. İletişim ve siyaset bilimi alanlarında çalışan pek çok değerli akademisyenin katkı sunduğu çalışma, medya ve siyaset ilişkisine yönelik olarak geleneksel medyadan sosyal medyaya, sinemadan gazetelere kadar pek çok konuda değerli incelemeler sunmaktadır.

BİR EĞİTİMCİ OLARAK NASREDDİN HOCA

O'nun fıkraları, Milletimizin zekâ inceliğini, nükte gücünü ve hayat felsefesini yansıtmaktadır. O, bir çok yazar ve karikatüristin ilham kaynağıdır. Halkın mizâh dehasını da, büyük oranda O temsil etmektedir.

Hoca'nın fıkralarına gülünür. Ama asıl amaç, güldürme değil; düşündürerek insan davranışlarında olumlu değişiklikler meydana getirmektir.

Fıkralarda tabiat, insan ve toplum unsurları iç içedir. Bundan dolayı ele alınan konular, zamana, mekana, olaylara ve problemlere uygun düşmektedir. Bu da Hoca'nın iyi bir gözlemci olduğunu göstermektedir. Ayrıca meselelere analitik bir gözle bakıldığı da açıkça görülmektedir. Bu sebepten dolayı, Hoca'nın fikirleri her zaman taze kalacaktır. İşte bu özellik, Hoca'nın büyük bir eğitimci olduğunun ispatıdır.

Eğitim ve öğretim işini kendilerine meslek edinenlerin, anne- babaların, idarecilerin, her düzeyde rehberlik yapanların ve meselelere analitik bir gözle bakmak isteyenlerin, Hoca'dan öğrenecekleri çok şey vardır...

EĞİTİM VE ŞİDDET

Bu çalışmada okullarda her geçen gün artan şiddet eğilimi ve şiddet davranışlarının nedenlerini tespit ederek müdahalelerde bulunmaya yönelik tedbirlere katkı sağlanması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında, İstanbul ili Üsküdar ilçesinde bulunan beş devlet okulu ile beş özel okul öğrencilerinden elde edilen veriler esas alınmıştır.

Bu örneklem grubundan elde edilen verilerin analiz edilmesi sonucunda ulaşılan bulgular ışığında, liselerde şiddete neden olan etkenler ve bu etkenlerin çeşitli değişkenlere bağlı olarak değişiklik gösterip göstermediği araştırılmıştır. Şiddete eğilim nedenleri ve şiddet etkenleri belirlendikten sonra bu etkenlerin özel okuldaki ve devlet okullarındaki öğrencilerin sosyo ekonomik özelliklerine bağlı olarak nasıl değiştiği sorusuna bu örneklem grubu özelinde cevaplar aranmıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

KÜLTÜR-SANAT HABERLERİ Haberleri