Çölyak hastalığı nedir, tedavisi nasıl?

Bugün 9 Mayıs Dünya Çölyak Hastaları Günü. Peki Çölyak hastalığı nedir? nasıl tedavi edilir. İşte cevaplar;

Bugün 9 Mayıs Dünya Çölyak Hastaları Günü. Peki Çölyak hastalığı nedir? nasıl tedavi edilir. İşte cevaplar;

Son dönemlerde sıklıkla karşılaşmaya başladığımız ve önüne geçilmediği takdirde oldukça ciddi sonuçlar doğuran bir hastalık haline gelen çölyak hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri Diyetisyen Ezgi Mısırlı açıkladı.

ÇÖLYAK NEDİR?

Çölyak hastalığı, genetik olarak glutene duyarlı bireylerde görülen ve glüten içeren besinlerin alınması sonucunda gelişen ince bağırsak iltihaplanması ile ortaya çıkar.

Hastalığın risklerinden biri de belirtileri birçok kişide alarm vermeden meydana gelebilir. Sindirim sistemi şikâyetleri olmadan da bu hastalık  sinyal verebilir ancak dikkatli olunarak vücudun verdiği tepkiler ayırt edici olabilir. Çölyak hastalığının en çok görülen belirtileri: Karın ağrısı, ishal, karında şişlik, kilo kaybı, kemik erimesi, bel ve eklem ağrıları, kas ağrıları ve krampları, ağız içerisinde gelişen yaralar, kansızlık, halsizlik, çarpıntı, çabuk yorulma ve saç dökülmesi olarak sıralanabilir.

 HANGİ BESİNLERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

Ezgi Mısırlı sözlerine şöyle devam etti; Çölyak hastalarının uzak durması gereken besinlerin temelinde gluten yatıyor. Ekmek, pide, makarna, tahıl gevreği, gözleme, salça, sos, pasta, kek, çörek, etimek, galeta, kraker, bisküvi, pasta, irmik ve kepek gibi gidalardan glütensiz ibaresi belirtilmediği surece kesinlikle kaçınılmalı!

 Ancak bunların dışında serbest olan ve gluten barındırmayan besinler diyete eklenerek replase edilebilir. Gluten içermeyen ürünler arasında ise mısır, beyaz pirinç, soya, karabuğday, patates unu, keten tohumu, mercimek, fasulye, nohut, fındık, fıstık, badem, ceviz, meyveler, sebzeler, peynir, mandıra sütü, kefir, yoğurt, turşu, boza, sirke, nar suyu ve nar ekşisi sayabiliriz.

 TEŞHİSTE DİKKAT NOKTASI!

 Ezgi Mısırlı Çölyak her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalık olduğundan sürekli tetikte olmak ve farkındalık gerektiriyor. Ancak çocukluk çağında çölyak tanısı koymak çok daha kolay olacağından bebeğiniz veya çocuğunuzda aniden ortaya çıkanların ağrıları, ishal, ateş, kusma- bulantı, kızarıklıklara ekstra hassasiyet göstermekte fayda var.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri