Falafel ya da Tamiya, humus ve künefe gibi artık tüm Ortadoğu’ya mal olmuş İsrail ve Filistin kaynaklı bir yemektir. Nohut köftesi veya bakla ezmesinin çeşitli baharatlarla karıştırılarak yağda kızartılmasıyla yapılır. Daha çok ara sıcak olarak tüketilmeye uygundur.
MALZEMELER
• 500 gr haşlanmış nohut
• 1 soğan
• 3 diş sarımsak
• 2 yeşil biber
• 1 çay kaşığı kimyon
• 1 çay kaşığı kişniş
• Tuz• Karabiber
• Kırmızı pul biber
• 4~5 yemek kaşığı un
• 2 çay kaşığı karbonat
• Yarım demet kıyılmış maydanoz
• 1 su bardağı galeta unu
Kızartmak için
• Ayçiçeği yağıTahin sos için
• 3 yemek kaşığı tahin
• Yarım su bardağı yoğurt
• 1 yemek kaşığı limon suyu
• 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz;
• Tuz
YAPILIŞI
Nohutu 1 gece önceden ıslatıp, ertesi gün düdüklü tencerede 10 dakika haşlayın. Suyunu süzüp, yumurta ve susamla birlikte mutfak robotunda püre haline getirin. Maydanozu ince kıyıp içine ekleyin. Rendelenmiş soğanı, sarımsağı, galeta unu, zeytinyağı, tuz ve karabiberi ekleyip iyice yoğurun. 8 adet büyük köfte yapın. Izgara veya yağsız yapışmaz yüzeyli tavada 1 çorba kaşığı sıvıyağ ile her iki yüzünü 4 dakika pişirin. Maydanoz ve domatesle süsleyerek servis yapın..