Geçen Ay Son 50 Yılın En Sıcak 6. Mart Ayı Yaşandı

Türkiye’de geçen ay, son 50 yıllık dönem göz önüne alındığında en sıcak 6. mart olarak kaydedildi - Türkiye'de uzun yıllar mart ayı ortalama sıcaklığı 7,1 derece olarak ölçüldü. Bu yıl havaların sıcak geçmesinden dolayı ortalama mart ayı sıcaklığı 2,4 derece artarak 9,5 derece oldu

İSTANBUL (AA) - HİKMET FARUK BAŞER - Türkiye’de geçen ay, son 50 yıllık dönem göz önüne alındığında en sıcak 6. mart olarak kayıtlara geçti.

AA muhabirinin Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre Türkiye'de uzun yıllar mart ayı ortalama sıcaklığı 7,1 derece olarak ölçüldü. Bu yıl havaların sıcak geçmesinden dolayı ortalama mart ayı sıcaklığı 2,4 derece artarak 9,5 derece oldu.

Türkiye'de 1971'den beri en yüksek ortalama sıcaklık 2001 Mart ayında kaydedilmişti. Bu ölçümlere göre bu yıl 50 yılın en yüksek altıncı mart ayı yaşandı.

- Marmara Bölgesinde en yüksek sıcaklık Sakarya'da kayıtlara geçti

Marmara Bölgesinde ortalama sıcaklık Bursa, Yalova, Bilecik, Balıkesir, Lüleburgaz, İpsala çevrelerinde mevsim normalleri civarında, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Bölgenin mart ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 7,8 derece iken, bu yılın mart ayında 10,0 dereceye çıktı. Bölgede en düşük sıcaklık sıfırın altında 5,3 derece olarak Lüleburgaz’da, en yüksek sıcaklık ise 28,0 derece olarak Sakarya’da tespit edildi.

- Ege'de en yüksek sıcaklık Nazilli'de kaydedildi

Ege Bölgesinde ortalama sıcaklık bölgenin iç kesimlerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşti. Bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde tespit edildi. Bölgenin mart ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 9,6 derece iken bu yıl 11,4 dereceye kadar çıktı. Bölgede en düşük sıcaklık sıfırın altında 7.6 derece olarak Tavşanlı’da, en yüksek sıcaklık ise 27,7 derece ile Nazilli’de kaydedildi.

- Akdeniz Bölgesinde en yüksek sıcaklık Osmaniye ve Kozan’da görüldü

Akdeniz Bölgesinde ise ortalama sıcaklık bölgenin iç kesimlerinde mevsim normalleri civarında, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Bölgenin mart ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 11.0 dereceyken, bu yılın mart ayında 12.7 dereceye yükseldi. Bölgede en düşük sıcaklık sıfırın altında 11,1 derece olarak Beyşehir'de, en yüksek sıcaklık ise 28,1 dereceyle Osmaniye ve Kozan’da görüldü.

- İç Anadolu'da en yüksek sıcaklık Aksaray'da

İç Anadolu Bölgesinin güneyinde ortalama sıcaklık mevsim normalleri civarında, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık yaşandı. Bölgenin mart ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 4,7 dereceyken bu yıl 7,2 derece olarak kayıtlara geçti. Bölgede en düşük sıcaklık sıfırın altında 9,1 derece olarak Seydişehir’de, en yüksek sıcaklık ise 24.9 derece ile Aksaray’da belirlendi.

- Türkiye'de en yüksek sıcaklık martta Trabzon'da yaşandı

Karadeniz Bölgesinde ise ortalama sıcaklık Bolu, Karabük ve Nallıhan çevrelerinde mevsim normalleri civarında, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Bölgenin mart ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 6,4 derece iken, 2020 Mart ayında 9,2 dereceye yükseldi. Bölgede en düşük sıcaklık sıfırına altında 6,9 derece olarak Çorum’da, en yüksek sıcaklık ise 31,2 dereceyle Trabzon’da yaşandı.

- Doğu'da en yüksek sıcaklık Iğdır'da kaydedildi

Doğu Anadolu Bölgesinde ortalama sıcaklık Muş, Bitlis, Hakkari, Malazgirt, Baskil ve Ergani çevrelerinde mevsim normalleri civarında, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde tespit edildi. Bölgenin mart ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 1,9 iken bu senenin aynı ayında 5,4 derece olarak ölçümlendi. Bölgede en düşük sıcaklık sıfırın altında 13,5 derece olarak Özalp’ta, en yüksek sıcaklık ise 22,5 derece ile Iğdır’da ölçüldü.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ortalama sıcaklık, Batman, Şırnak ve Cizre çevrelerinde mevsim normalleri civarında seyretti. Bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Bölgenin mart ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 9,8 dereceyken, bu yıl mart ayında 12,1 derece oldu. Bölgede en düşük sıcaklık sıfırın altında 1,4 derece olarak Batman’da, en yüksek sıcaklık ise 26,9 derece olarak Cizre ve Akçakale’de ölçüldü.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

TÜRKİYE Haberleri