Yeşil mercimek çokça tükettiğimiz besinler arasında bulunmaktadır. Çok fazla kişi yeşil mercimeğin suyunun da faydalı olduğundan haberi yok. Şu zamanda internette dolaşan bazı popüler bilgiler içerisinde yeşil mercimekle ilgili bir bilgi de girdi.
Eğer sizlerde yeşil mercimekle ilgili bu bilgiden haberdar değilseniz mutlaka bu bilgiyi dikkatlice okuyun ve çevrenizle de paylaşın.
İşte yeşil mercimekle ilgili herkesin bilmesi gereken o bilgiler.
Mercimek geleneksel olarak Türk mutfağında çokça kullanılan bir besindir. İster kırmızı ister yeşil mercimek olsun ikisi de sağlığa çok faydalıdır.
Mercimekle yapılan çorba, mercimekle yapılan kısır, mercimekle yapılan pilav ve mercimekle yapılan köfte geleneksel lezzetlerimiz içerisinde yerini almaktadır.
Mercimek mutfağımızın vazgeçilmez besinlerinden biri olduğu için uzmanlar tarafından çokça tavsiye edilmektedir. Yapılan araştırmalarda mercimeğin birden fazla yararı ortaya çıkarılmıştır. Fakat bazı bilirkişilere göre mercimeğin kaynamış suyunun da kullanılması gerekiyor. Çöp diye döktüğümüz mercimeğin suyunu meğer israf ediyormuşuz. Uzmanlara göre yeşil mercimeğin kaynamış suyu vücut üzerinde birçok etkenliği bulunmaktadır.
Bu konuyla ilgili olarak merak edilenlere yanıt arandı. Mercimeğin suyunun pekte bilinmeyen faydaları meydana çıktı. Eminiz öğrendiğinizde sizde hayret edeceksiniz.
Yeşil mercimeğin ilk kaynatma suyu meğer ilk besleyici ve lezzetli bir su. Genelde gaz yaptığı inanışı olsa da mercimeğin ilk suyu açıkçası gaz yapmıyor. Bu suyu dökmek yerine farklı yemeklerde kullanabilir ya da bardağa koyarak çay gibi içebilirsiniz.
MERCİMEĞİN SUYU NASIL SAKLANIR?
Mercimeği pişirdikten sonra suyunu oda sıcaklığına soğuması için bırakın. Bu suyu ince bir elekten geçirerek köpük veya nişasta benzeri kalıntılarını iyice ayıklayın.
Hemen sonrasında mercimek suyunu hava geçirmez bir kaba aktarın. Bir haftaya kadar buzdolabında ya da 3 aya kadar derin dondurucuda bekletin.
YEŞİL MERCİMEĞİN FAYDALARI NELERDİR?
İyi bir protein kaynağı
Yeşil mercimek, protein, lif, vitaminler (özellikle B vitaminleri), mineraller (özellikle demir ve folat) açısından zengin bir besin kaynağıdır. Özellikle vejetaryenler için önemli olan yüksek kaliteli protein içerir. Protein, vücut hücrelerinin onarımı, kas yapımı ve genel vücut fonksiyonları için önemlidir.
Sağlıklı menülerin baş tacı
İçerdiği lif sayesinde, tokluk hissi sağlar ve kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.
Kalp dostu
Yeşil mercimek, düşük yağ içeriği ile kalp sağlığını destekler.