Yulaf: Kolesterolü düşüren çözünebilir lif açısından zengin olan yulaf, sindirim sisteminde sünger gibi rol oynar ve kolesterolü emer. Ancak şeker içeren hazır yulaftan uzak durmalısınız, bunun yerine eski moda bildiğiniz yulafı tercih edin. Ekmek, hamur işi gibi diğer tam tahıllar da kalbiniz için sağlıklıdır.
216
Yaban mersini: Sadece yaban mersini değil, çilek ve diğer türleri de faydalıdır. Son yapılan bir araştırmaya göre, haftada 3 porsiyondan fazla yaban mersini ve çilek yiyen 25-42 yaş arası kadınların kalp krizi geçirme riskleri yemeyenlere oranla yüzde 32 daha düşük.
316
Bitter çikolata: Çeşitli araştırmalar bitter çikolatanın kalbinize faydalı olduğunu göstermiştir. 2012 yılında yapılan bir araştırma ile günlük çikolata tüketiminin yüksek risk grubundaki kişilerde ölümcül olmayan kalp krizlerinin ve felcin azalmasında yardımcı olduğu belirlendi.
416
Narenciye: Son yapılan araştırmaya göre, portakallarda ve greyfurtlarda bulunan yüksek miktardaki flavonoidleri tüketen kadınlarda, iskemik felç riskinin yüzde 19 azaldığı belirlendi. Narenciyeler C vitamini açısından zengindir, C vitamini de kalp hastalığı riskini düşürmeyle bağlantılıdır.
516
Soya ürünleri: Tofu ve soya sütü gibi soya ürünleri sağlıksız yağlar ve kolesterol olmaksızın beslenmenize protein eklemenin iyi bir yoludur. Soya ürünleri yüksek miktarlarda çoklu doymamış yağlar, lif, vitamin ve mineraller içerir.
616
Patates: Patatesten uzak durmayın. Çok fazla kızartmadığınız sürece, patates kalbiniz için faydalıdır. Kan basıncını düşürmeye yardımcı olan potasyum açısından zengindir. Ayrıca kalp hastalığı riskini azaltabilen lifler patateste bol miktarda vardır.
716
Domates: Ülkemizde de domates tüketimini artırmalıyız. Patates gibi, kalp dostu potasyum açısından zengin olan domatesler, aynı zamanda iyi bir likopen kaynağıdır. Likopen, kötü kolesterolden kurtulmanıza, kan damarlarınızın açık kalmasına ve kalp krizi riskinizi düşürmeye yardım eden bir karotenoiddir.
816
Kabuklu kuruyemişler: Badem, ceviz, yer fıstığı, antep fıstığı gibi kabuklu kuruyemişler kalbiniz için faydalı olan lif içerir. Aynı zamanda kötü kolesterolünüzü düşüren E vitamini içerirler. Ceviz gibi bazıları ise Omega-3 yağ asitleri açısından zengindir.
916
Kurubaklagiller: Kuru fasulye, yeşil mercimek, nohut gibi kurubaklagiller sağlıksız yağlar içermeyen mükemmel protein kaynaklarıdır. Bir araştırmada, haftada en az 4 kez baklagil tüketenlerde kalp hastalığı gelişme riskinin yüzde 22 daha düşük olduğu tespit edildi.
1016
Sızma zeytinyağı: Önemli bir araştırmaya göre, Akdeniz tarzı (tahıl, meyve, sebze oranı yüksek) beslenmeyi takip eden ve kalp hastalığı riski yüksek olan insanlar kuruyemiş ve en az günde 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı ile desteklenince kalp krizi ve felç geçirme ile ölüm riskleri yüzde 30 azalıyor.
1116
Sızma zeytinyağı: Önemli bir araştırmaya göre, Akdeniz tarzı (tahıl, meyve, sebze oranı yüksek) beslenmeyi takip eden ve kalp hastalığı riski yüksek olan insanlar kuruyemiş ve en az günde 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı ile desteklenince kalp krizi ve felç geçirme ile ölüm riskleri yüzde 30 azalıyor. Yeşil çay: Asya ülkelerinde uzun zamandır popüler olan yeşil çay Avrupa’dan sonra ülkemizde de popüler olmaya başladı.
1216
Brokoli, ıspanak ve karalahana: Yeşil sebzeler kalbiniz için fazladan destek sağlıyor. Karotenoid açısından zengin olan bu sebzeler antioksidan gibi görev yapar, zararlı bileşenleri vücuttan uzak tutar. Ayrıca bu sebzeler lif ile tonlarca vitamin ve mineral açısından da zengindir. Karalahana ise Omega-3 yağ asitleri içeriyor.
1316
Kahve: Yaygın şekilde tüketilen diğer içecek olan kahve de kalp sağlığınızı destekliyor. Bir araştırmaya göre, günde 6 ya da daha fazla kahve tüketen kadınlarda ve erkeklerde kalp hastalığı veya diğer nedenlerden ölme riski yüzde 10 ile 15 azalıyor.
1416
Keten tohumu: Çia tohumunun yanısıra keten tohumunda kalbiniz için yararlı olan bol miktarda Omega-3 yağ asidi bulunuyor. Ayrıca lif içeriği yüksek olan keten tohumunu kurutulmuş yaban mersini ya da yulafla karıştırıp tüketebilirsiniz.
1516
Avokado: Bu yumuşak ve lezzetli meyve vücudunuz ve kalbiniz için sağlıklı yağlar sunuyor. Zeytinyağına benzer şekilde, bu meyve kolesterol gibi kalp hastalığı için risk faktörlerini düşürmeye yardımcı tekli doymamış yağlar açısından zengindir. Ayrıca iyi bir antioksidan ve potasyum kaynağı olan avokadoyu düzenli olarak tüketmelisiniz.
1616
Nar: Kalbi destekleyen polifenol ve damarların sertleşmesini engelleyen antosiyanin gibi sayısız antioksidan içeren nar, kalbe faydalıdır. Bir araştırmaya göre, 3 ay boyunca her gün nar suyu içen kalp hastalarının kalbe giden kan akışlarında iyileşme tespit edildi.