KONYA MERKEZDE SIKINTI YOKTU AMA …

Uğur Özteke

Dün, bugün belki yarın sizleri siyasetten bıktırmadan nefret ettirmeden kızgınlıklarınızı da bizim üzerimizden geçirmeden kısa kısa birkaç seçim analizi de yapalım izninizle.

Dün özellikle yazdık. Türkiye’de Başkanlık sistemine geçilinceye kadar “koalisyonlar” vardı bu seçimde de olduğu gibi bundan sonra da “ittifaklar” olacak.

Türkiye genelinde ittifaklara ve ittifakta olsalar da bazı illerde bilek güreşine giren partiler kendilerine göre bir yerleri kazansalar da en büyük zararı ittifakdaşına (!) verdiler.

Mesela mı?

Burnumuzun dibinde Karaman’a bir bakar mısınız?

Bakanın memleketinde iktidar partisi ittifak yaptığı MHP’ye Karaman kalesini kaptırdı. Gerçi Bakan demişken bu bölgeye ayrı bir paragraf açmak lazım, çünkü Ermenek’te de İyi Parti aldı malum.

Türkiye genelinde Karabük’te MHP, Bartın’da MHP, Kütahya’da MHP, Bayburt MHP, Erzincan’da (Eski Başbakanın memleketinde) MHP, Amasya’da MHP Çankırı’da MHP, Kastamonu’da MHP…

Nevşehir’i AK Parti, Isparta’da AK Parti, Kilis’te AK Parti, Elazığ’da AK Parti, Aksaray’da AK Parti...

Yani Cumhur İttifak’ı sadece bir çırpıda aklıma gelen bu illerde birbirleri ile yarıştılar yerine göre az farklı yerine göre ezici bir şekilde mücadele ettiler.

Demek istiyoruz ki ittifaklar içinde ittifaklar da vardı.

Konya’mıza dönelim mi?

Konya’da AK Parti-MHP ittifakı seçim öncesinin çirkin dedikodularına ve kötü senaryolarına rağmen korkulanı yaşatmadı ve sandıkta AK Parti ve MHP’li seçmenler Büyükşehir, Selçuklu, Meram ve Karatay’da adeta firesizdi. 

Tabii ittifak içinde ittifak derken ama bilinçli ama bilinçsiz birbirlerine çelmeler de taktılar. Dün tecrübeli bir siyasetçi abim ile seçim analizi yapıyoruz. Bir ara dedim ki “abi bu Beyşehir’in Ereğli’nin hesabı Reis’e nasıl verilecek?”

Abim güldü “Uğur abi geçsen oradan. Reis, Konya geneline bakar. Burada büyük bir başarı var der ve alkışlar. Reis, Allah aşkına Beyşehir’e Ereğli’ye mi bakacak?”…

O zaman biz kendi kendimize bakalım mı?

Mesela Akşehir.

Akşehir’de AK Parti kazandı. Amma velakin İyi Parti ve CHP adaylarının inanılmaz çekişmesi yani ittifak partilerinin birbirleri ile yarışı Akşehir’de muhalif cephenin oylarından az da olsa AK Parti’nin kazanmasını sağladı.

Seydişehir için de aynı kural geçerli idi. Eski Belediye Başkanı dönemin MHP’li ülkücü Başkanı Abdülkadir Çat bağımız olarak girerken İyi parti ve CHP de burada aday çıkartınca aradan sıyrılan AK Parti oldu.

Gelelim Ereğli ve Beyşehir’e…

Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın başdanışmanı Sayın Mustafa Akış ile vekil, eski baş danışman Gülay Samancı Hanım Beyşehir’de seçmeni didik didik ettiler. Bu iş gönül ise dokunmadıkları gönül kalmadı. Buraya bir de Beyşehirli vekil, eski Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’i dahil edersek bu efsane kadroya, tek başına üstüne üstelik de bağımsız olarak Adil Bayındır çıkacak ve tüm bu dev kadroyu yenecek.

Ereğli’nin Beyşehir’den kalır tarafı var mı?

Sayın Devlet Bahçeli’nin Ankara’da bizzat özel bir topluluğa genel hitabında “MHP’nin kitabında Oprukçu diye birisi yok. En kısa zamanda ihracı da gerçekleştirilecek” dediği (Bunu o gün dostlarımız bize aktarmışlardı. Ama MHP’ye ve Hüseyin Bey’e zarar vermemek adına duymazdan gelmiştik) Hüseyin Bey başkanlığı kazanacak. Kazanıyor da.

Ereğli’ye Süleyman Soylu’dan Murat Kurum’a, Genel Başkan Yardımcısı Usta’dan vekillerin defalarca gittikleri malum. Konya teşkilatları ve Belediye Başkanları Ereğli’yi arka sokak yaptılar.

Sayın Vekil Halil Etyemez, Anadolu Selçukluspor’u bile Ereğli’ye almışken MHP’nin sildiği, AK Parti’nin tek yumruk olduğu üstüne üstelik de AK Parti, MHP İttifakı’na diğer yakada de rakipler oluşmuştu.

CHP’nin ve İyi Parti’nin de tek tek aday çıkarttıkları Ereğli’de cayır cayır yangın varken Hüseyin Oprukçu sandıktan çıkıyorsa siyaset bilimciler ve yerel üstatlar oturup bir daha düşünecekler.

Sonuçta bizim Konya ötesine aklımız ermez. Küçük dünyamızda seçim kavgasının ardından bazı yeni gelişmelerin yaşanacağını da şimdilik dip not olarak düşelim ve bazı noktaları da yarına bırakalım inşallah.

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Verdiğini hiç unutmayan, ama aldığını çabucak unutan insandan daha tehlikesi yoktur.

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?     

Önce dönüşlerde sinyal vermeyi öğrendiğimiz zaman bunu yaptıktan sonra da dönüşün ardından sinyal kolunu tekrar normale getirdiğimiz zaman daha iyi ADAM oluruz.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (23)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.