Konyalı bir müderrisin Çanakkale günlüğü...

İbrahim Çiçekçi

Osmanlı Dönemi son alimlerinden Konyalı Müderris Abdullah Fevzi Efendi Çanakkale Savaşı'nın gazilerinden ve en önemli şahitlerindendir.  Savaş döneminde medresesi İttihatcilar tarafından kapatılıp öğrencileri cepheye gönderilince kendisi de duramamış Çanakkale Harbi'ne katılmış.

***      ***      ***

O dönem yaşadıklarını ve gördüğünü hatıra defterinde toplamış. İz Yayınları tarafından kitabı çıktı geçtiğimiz yıllarda, "Bir Müderrisin Sürgün Yılları" ismiyle. Mutlaka okunması gereken bir kitap.

***      ***      ***

Kitap bazı gerçekleri yüzümüze vuruyor. Osmanlı askerleri hiçbir strateji oluşturulup ve plan yapılmadan o dönem ki kadrolar tarafından nasıl ortaya atıldığını çok iyi özetlemiş.

***      ***      ***

Çanakkale Harbi'nde 250 binden fazla Osmanlı askeri şehit oldu. Yaralı sayısını ise bilen yoktu. Savaşı yöneten dönemin İttihatçı kadroları idi. Birçoğunun İngilizlere hizmet ettiği çıktı sonradan.

***      ***      ***

Can alıcı soru hep şu oldu, 250 binden fazla askerin şehit verildiği Çanakkale Harbi'nden birkaç yıl sonra İngiliz donanmasının İstanbul'a nasıl demir attığı...

***      ***      ***

Balkan Harbi'yle berber içimizdeki hainler o dönemde de bilerek beceriksizlik sergilediler. Bu savaşta amaç o dönemde Osmanlı coğrafyasında canını vermeye hazır binlerce Anadolulu, Şamlı, Iraklı, Arap, Türk, Kürt son yiğitleri bitirmekti.

***      ***      ***

Nitekim bu mücadele ile birlikte Osmanlı yıkıldı, ümmet coğrafyası parçalandı ve yerine küçücük devletler kuruldu. Başlarına da tasmasının ipi Batı'nın elinde olan liderler getirildi.

***      ***      ***

Çanakkale evet İslam topraklarına ilişmeye çalışan Haçlılara verilen büyük bir cevaptır. Ölenlerin hepsi bizim aziz şehitlerimizdir.

Ama...Çanakkale'nin Osmanlı'nın boynuna geçirilmiş son ilmek olduğunu da unutmayalım.

Çanakkele geçilmezdi, geçemediler de. Abdullah Fevzi Efendi'nin de söylediği gibi amaçları Çanakkale'yi geçmek değil, son kalan güçlü Osmanlı ordusunu biçmekti...

***      ***      ***

Bugün tekerrür eden bir senaryo ile karşı karşıyayız. Yine Batı, boynumuza ilmik geçirmeye çalışıyor. Gözü her daim Anadolu coğrafyasında olan vampirler boş durmuyor, durmayacaklarda...

Unutmayın son kale Türkiye... Basit tartışmaları bırakıp, Çanakkale'den ders alarak devlet ve milletin ortak aklı ile boynumuza geçirilmeye çalışılan ilmiğin farkına varalım...

***      ***      ***

Abullah Fevzi Efendi'ye gelince; Cumhuriyet'in  ilanının akabinde  idama mahkum edildi. Uzun süre kaçak hayat  yaşadı. Yillar sonra çıkarılan af ile affedildi. Aftan kısa bir süre sonra memleketi Konya'da geçirdiği kalp kirizi sonrası vefat etti. Ziyaret etmek isteyen olursa Hacı Fettah MezarlığI'nda yatmaktadır..

***      ***      ***

Allah, Çanakkale'de canını vermiş tüm şehitlerimize rahmet etsin...

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.