Selçuk Öztürk nereye koşuyor?..

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

TARİHE YOLCULUK (188)

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı gibi çok önemli bir konumda bulunan kıymetli başkanımız Selçuk Öztürk, iyiden, doğrudan, güzelden ve hizmetten yana olduğu sürece zirveye doğru koşuşuna yorulmadan, akıllı ve stratejik davranarak devam edeceğine inanıyorum.

Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Başkan Yardımcısı” sıfatına da yaraşır bir şekilde düzenlediği yeni yılın ilk basın toplantısında, Dünya, Türkiye ve Konya’da geçtiğimiz yıl meydana gelen ekonomik ve siyasi gelişmeleri değerlendirdi.

2018’den beklentileriyle birlikte Konya Ticaret Odası’nın projeleri üzerinde de duran KTO Vakfı

KTO - Karatay Üniversitesi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Öztürk’ü dinlerken, bir şey dikkatimi çekti. Daha çok Konya ekonomisi üzerinde duracağını zannettiğim Selçuk Bey, küresel anlamda olmasa bile 2017’de dünyada ve Türkiye’deki gelişmeleri ön plana çıkardı. Küresel olarak önümüzdeki 10 sene içerisinde gelişmiş dünya ülkeleri başta olmak üzere bütün dünya ülkeleri ekonomilerini son derece etkileyecek olan ve “4.0” olarak bilinen “Dördüncü Sanayi Devrimi” üzerinde hiç durmadı. Selçuk Başkanın, dijital ve sanal bir dünya olan ve devletlerin sınırlarının kaldırıldığı ve tek tip dünya insanı vatandaşlığının getirilmek istendiği Yeni Dünya Düzeni üzerinde de birkaç kelâm yapmasını beklerdim.

11 Eylül saldırılarının ardından dünyada, özellikle İslâm coğrafyasında bir hercümerç yaşanmakta. Amerika’yı esir alan Yahudi kökenli hristiyan evanjelistler ile Siyonistler tarafından iktidara getirilen ABD Devlet Başkanı Trump’un, 2017’ye damgasını vuran açıklaması ise; muhiti bereketli kılınan Kudüs’ü İsrail’in “Başkent”i olarak ilân etmesi oldu. Bir diğer önemli gelişme ise; Myanmar ve Arakan bölgesinde Çin ile Amerika arasında yaşanan enerji koridoru ve güç mücadelesinde, bu bölgede yaşayan Müslümanların bundan son derece büyük zarar görmesidir. ABD ve Kuzey Kore arasında yaşanan “balistik füze” denemeleri de Çin ve Japonya ile ABD arasındaki güç mücadelesinin bir yansımasıdır. Kenan diyârı (Filistin-Ortadoğu) Türkistan (Uzakdoğu ve Ortaasya) 2018’de önemli gelişmelere gebe!

Global istihbarat örgütleri ve küresel çetelerin kullandıkları “IŞİD, el-Kaide, PKK, YPG, Boko Haram, Taliban” gibi dini motifli ve etnik kökenli terör örgütlerinin saldırılarıyla Irak, Suriye, Afrika Libya, Yemen, Mısır, İran, Somali, Sudan ve Nijerya gibi ülkelerde savaşlar, terör saldırıları, çatışmalar yaşanırken siyasi krizleri de beraberinde getirdi. Türkiye, başlangıçta sergilediği Irak ve Suriye politikalarındaki hataları farkederek milli menfaatler çerçevesinde bir dış politika izlemeye başlamasıyla birlikte El-Bab ve İdlib’e yönelik askerî harekât başlattı. Fırat Kalkanı’ndan sonra ülkemiz, Afrin’deki 30 bin teröristten teşekkül ettirilen ABD destekli yeni Kürdistan Devleti emellerine yağ süren ordu yapılanmasına karşı yeni bir harekât başlatmanın adımlarını atmaya başladı. 30 PKK’lı teröriste karşılık bu harekâtı önlemeye yönelik Isparta’da İspanyol yapımı Casa tipi bir askerî nakliye uçağımız düştü veya düşürüldü. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

Bu gelişmeler üzerinde neden duruyoruz?

Selçuk Başkanın da üzerinde durduğu gibi Konya ekonomisini yakından ilgilendiriyor da onun için. Çünkü Konya, ürettiği her türlü malı Avrupa, Afrika ve Türkistan ülkelerine ihraç ediyor. Yeni Dünya Düzeni’nin sanal para birimi olarak piyasaya sürülen Bitcoin, İsrail Merkez Bankası ve Küresel Kraliyet Güçleri tarafından değerlendirilmek ve korunmak istenmektedir. Saadet zinciri olarak görülmesine rağmen üzerinde dikkatle durulması gereken ve önümüzdeki yıllara   damga vurması beklenen bir gelişme.

Türkiye’ye geçtiğimiz yıl damgasını vuran en önemli olay ise, yüzde 49 “hayır” oyuna karşılık yüzde 51 “evet” oyuyla ülkemizde bir sistem değişikliğine doğru adım atılmış olmasıdır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin geleceğini ise; muhtemelen 2019’da yapılması beklenilen Mahalli ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri belirleyecek. Damgasını vuran ikinci olay ise OHAL kapsamında çıkartılan KHK’lar oldu. Bir diğer önemli olay da AKP’li bazı büyükşehir ve belediye başkanlarının istifa ettirilmesi oldu. Türkiye’yi ve NATO’yu yakından ilgilendiren bir diğer önemli olay ise, askerî alanda Rusya ile yakınlaşmalar ve S-400 Füze Savunma Sistemi’nin alınmasıdır. Önemli sayılabilecek bir diğer gelişme de Meral Akşener başkanlığında İYİ Parti’nin kurulmasıdır.

 

TÜRKİYE = İŞ - EŞ - AŞ

Türkiye’nin 2018’den beklentileri üzerinde de duran Selçuk Başkan, yüzde 7 oranında bir büyümeye ulaşacağımızı ve ürettiğimiz oranda büyüyerek cari açığı kapatmaya gayret edileceğini ifade ederek ithalatın azalarak daha çok ihracata yönelinmesi gerektiği hususlarına dikkat çekti.

Konya’nın yeni yıldaki ihracat hedefinin 1,8 milyar ABD Doları olduğunu belirten Sayın Öztürk, Konya’nın ihracat sıralamasında il bazında 13. sırada olduğunu ve geçtiğimiz sene 180’in üzerinde firmanın 188 ülkeye 1,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini de söyledi. Konya’nın geçen yıl ihracat yaptığı 10 ülke arasında beşinin Avrupa ülkesi olması dikkat çekerken İran’a ihracatın azaldığı görülüyor. Ben, Konya’nın daha çok yüksek teknolojiye yönelmesi ve gıda sektörü ile yağlı tohumlara ağırlık vermesi gerektiği ve Konyalı yatırımcıların bu sahalara yönelik araştırmalar yaparak dünyayı çok iyi gezmelerini istiyorum.

KTO Projeleri arasında en dikkat çekeni ise, KTO Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından ortaya atılan ve KTO Karatay Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan Stratejik Araştırmalar Merkezi’dir. Bir diğer önemli proje de İhracatı Geliştirme Merkezi’dir. 

“Birlikte Konyayız”ve “Birlikte Güçlüyüz” sloganlarının alt yapısının ise; “fikirde, dilde ve işte birlik”in sağlanmasıyla doldurulacağına inanıyorum. 136 yıllık köklü bir maziye sahip olan KTO ve çok kıymetli başkanı Selçuk Öztürk ve ekibinin başaracağına olan inancımı tekrar yeniliyorum.

“Selçuk Öztürk nereye koşuyor?” sualine gelince; TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı gibi çok önemli bir konumda bulunan kıymetli başkanımız Selçuk Öztürk, iyiden, doğrudan, güzelden ve hizmetten yana olduğu sürece zirveye doğru koşuşuna yorulmadan, akıllı ve stratejik davranarak devam edeceğine inanıyorum.

İş, eş ve aş diyen ve yeni istihdam sahaları açan bütün sanayici ve iş adamlarımıza teşekkürü büyük bir borç biliriz.

Onları yürekten ve ayakta alkışlarız.

 

YARIN: Kırım Kırım Kırılan Kırım ve…

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.