Türklerin Mirası Projesi bizi bize anlatacak

"Türklerin Mirası Projesi" protokol imza töreni Selçuklu Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Selçuklu Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek olan "Türklerin Mirası Projesi" protokol imza töreni Selçuklu Kongre Merkezi'nde yapıldı. Türklerin Mirası Projesi ile Türk kültürünün diğer dünya kültür değerlerine olan katkılarını ele alabilmek, tarihi bir sorumluluk anlayışıyla Türk kültürünün evrensel manada dünyada hüküm sürdüğü alanlara dikkat çekmek hedefleniyor. Proje, Türklerin tarih sahnesine çıkışından Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkıldığı 1308'e kadar ki macerasının anlatıldığı 18 bölümlük bir belgesel film dizisi ve Türklerin mirasının anlatıldığı 17 ciltlik dev bir külliyattan oluşuyor.

Araştırmada Orta Asya, Mezopotamya kültürleri arasındaki ilişkilerin ele alınacağı, bunun neticesinde Türk kültürünü oluşturan değerler ve bu değerlerin birbirleriyle olan ilişkilerin gün yüzüne çıkacağı ve Türk kültürünün tarihsel süreç içerisindeki gelişim aşamaları tüm yönleriyle ortaya konulmuş olacaktır. Konya Aydınlar Ocağı tarafından yürütülen projenin devamında, Türklere ait olan değerlerin bir arada olduğu eserler "Türkler Sergisi" adı altında Ankara'da ilgilileri ile buluşturulacak.

29 EKİM 2023'E TAMAMLANACAK

Proje hakkında açıklama yapan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, "Anadolu Selçuklu Eserleri Envanteri kitabı ile başladığımız Anadolu Selçuklu ve Büyük Selçuklu Mirası külliyatı ve belgeseli ile devam ettiğimiz bu yolculukta, Türklerin Mirası Projesi ana ortaklarından birisi olarak bu gün buradayız. Sunumda da belirtildiği gibi, Türklerin Mirası projesinin tamamı, 36 ayrı ülkeden eserlerin yer alacağı devasa bir çalışma olarak 29 Ekim 2023'e tamamlanacaktır.

Konya Selçuklu Belediyesi, kültür hayatına onlarca eser kazandırmış bir kurum olarak tarihi hafızanın muhafazası için bu tür projeleri desteklemeye devam edecektir. Çok yakın zamanda Konya Kitabeleri ile Selçuklu Saray ve Köşkleri kitaplarımızı yayın hayatımıza kazandırdık. Selçuklu Taç Kapıları külliyatını da kısa süre sonra aynı amaca hizmet etmek amacıyla yayınlayacağız ve okuyucu, araştırmacı ve meraklıları ile buluşturacağız. Türklerin Mirası Projesi kapsamında görev alan yaklaşık 100 ilim insanımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

KONYA Haberleri