SETA'nın "Enerjide Merkez Ülke Olma Arayışı" Raporu:

SETA'nın "Enerjide Merkez Ülke Olma Arayışı" Raporu:
"Türkiye'nin Katar, Türkmenistan ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi gibi alternatif kaynaklara yönelmesi ülkenin enerji arz güvenliğini güçlendirecektir"

ANKARA (AA) - Türkiye'nin enerji arz güvenliğinin Katar, Türkmenistan ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) gibi alternatif kaynaklara yönelmesiyle güçleneceği belirtildi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından hazırlanan "Türki̇ye'ni̇n Enerjide Merkez Ülke Olma Arayışı" başlıklı raporuna göre, enerji ticaretinde işbirliklerin Rusya, Azerbaycan ve İran ile devam ettiği vurgulandı.

Irak, Türkmenistan ve Doğu Akdeniz ülkelerinin doğal kaynaklarını ihraç etmek için önemli proje ve işbirliklerine yönelik hazırlıklar içinde olduğu belirtilen raporda, enerji politikalarında ciddi bir dönüşüm içine girilen Türkiye'nin temel eksenine "enerji merkezi" olma hedefini koyduğu kaydedildi.

Güney Gaz Koridoru kapsamında Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP), Türkiye'nin enerjide merkez olma hedefine katkı sunacağına işaret edilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Doğalgaz ithalatının yarıdan fazlasının yapıldığı Rusya ile uçak krizi sonrası Türkiye’nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Türkmenistan ve Katar gibi alternatif pazarlara yönelmesi ülkenin enerji arz güvenliğini güçlendirecektir. Ortaya çıkan bu tablo Türkiye'yi, arz ve talep eden ülkelerin de enerji güvenliğini sağlamaya yönelik kritik bir konuma getirmektedir. Bunun yanında Türkiye, enerjinin güvenilir ve sürdürülebilir bir şekilde temininin sağlanmasında, enerji arz ve talep eden ülkeler adına bir geçiş güzergahı olmasından ziyade enerjide merkez ülke olması yönünde ilerlemeler kaydetmektedir. Ayrıca bu durum önümüzdeki süreçte Türkiye’nin enerji politikalarının şekillenmesinde de belirleyici olacaktır."

Türkiye'nin enerji kaynaklarına sahip ülkelere komşu olduğu hatırlatılan raporda, ülkenin şu ana kadar jeopolitik konumundan dolayı bundan faydalanmaktan çok yaşadığı coğrafyanın maliyetini yüklenen bir pozisyonda kaldığı da vurgulandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.