Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Çetiner:

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Çetiner:
"Binlerce kuşun barındığı Seyfe Gölü'nün kurumasına müsaade etmeyelim. Göle su girişi sağlayan pınarlardaki tehditleri ortadan kaldırıp canlıların yaşamlarını sürdürmelerine katkı sağlayalım"

KIRŞEHİR (AA) - Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, Türkiye'nin Ramsar Sözleşmesiyle korunan ender sulak alanlarından Seyfe Gölü'nden tarımsal amaçlı kullanılan suların kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.

Çetiner, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, "Dünya Su Günü" dolayısıyla sulak alanlardaki "vahşi sulama" yöntemine dikkati çekmek istediğini söyledi.

Gölün çeşitli zamanlarda 187 kuş türü ve endemik bitkileri barındırdığını aktaran Çetiner, gölü besleyen pınarlardan alınan suların tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Her canlının oksijene ve suya ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Çetiner, şöyle konuştu:

"Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1992 yılındaki Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda, dünyada suyun giderek artan öneminden dolayı her yıl 22 Mart'ın 'Dünya Su Günü' olarak kutlanmasına karar vermiştir. Ülkemizdeki en önemli sorunlardan biri de sulamada kullanılan yöntemlerin dikkatli seçilememesi nedeni ile tüketilen su miktarının fazlalığıdır. Su insan için ne kadar önemli ise diğer canlılar için de o kadar önemlidir. Kırşehir'in bir doğa harikası Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nde yaşayan kuşlarımız için de su çok önemli. Binlerce kuşun barındığı Seyfe Gölünün kurumasına müsaade etmeyelim. Göle su girişi sağlayan pınarlardaki tehditleri ortadan kaldırıp canlıların yaşamlarını sürdürmelerine katkı sağlayalım."

Tarım faaliyetlerinde bulunurken sulama yöntemini ve zamanını çok iyi seçerek su tüketiminin minimuma indirmesi gerektiğine işaret eden Çetiner, gölü besleyen pınarlardan alınan sulama suyunun engellenememesi nedeniyle Seyfe Gölü'nün her yıl yaz aylarında kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkati çekti.

Su alımı için alternatif yerler bulunması gerektiğini anlatan Çetiner, "Seyfe Havzası'ndan alınan içme suları durdurulmalı. Havzadaki tarım alanlarında daha az su kullanımı sağlayacak ürün çeşidi teşvik edilmeli. Daha az su sarfiyatı ve daha fazla verim için vahşi sulama sistemi yasaklanıp, damlama sulama sistemi tanıtılmalı ve teşvik edilmeli. Derin kuyulardan alınan su miktarı kontrol altında tutularak, havzadaki seviyeye göre su verilmeli. Su diğer canlılar için de önemli." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.