"Sezener" ve "Naz"a çiftçi ilgisi

"Sezener" ve "Naz"a çiftçi ilgisi
Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsünde ıslahı tamamlanan ve çiftçilerin kullanımına sunulan "Sezener 76" ve "Naz 07" isimli yerli pamuk tohumları iki günde tükendi- Enstitü müdür vekili Çoban: -"Türk çiftçisine daha karlı üretim yapabileceği çeşitler sunuyo

AYDIN (AA) - EŞBER AYAYDIN - Aydın'ın Nazilli ilçesinde yer alan Pamuk Araştırma Enstitüsü tarafından ıslahı tamamlanan iki yerli pamuk tohumu, çiftçilerin kullanımına sunuldu. Daha yüksek verim ve kalite imkanı sunan tohumlar 2 günde tükendi.

Nazilli Pamuk Üretme Enstitüsü Müdür Vekili Mehmet Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1934 yılında kurulan enstitüde 1959'dan bu yana tohum ıslah çalışması yapıldığını ve bugüne kadar 37 pamuk çeşidini çiftçilerin kullanımına sunduklarını belirtti.

Türkiye şartlarına özel çeşitler geliştirmeye odaklandıklarını, üreticiden aldıkları geri dönüşler ve teknolojik gelişmeleri çalışmalara hızla yansıttıklarını dile getiren Çoban, bu yıl "Sezener 76" ve "Naz 07" isimli tohum çeşitlerini üreticinin kullanımına sunduklarını kaydetti.

Çoban, "Türk çiftçisine daha karlı üretim yapabileceği çeşitler sunuyoruz. 2015 yılında tescil ettirdiğimiz iki çeşit, yüksek kalite ve verimlilik sağlıyor. Bu türlerin çiftçinin yüzünü güldüreceğine inanıyoruz, çiftçilerle yaptığımız toplantının ardından elimizde bulunan Sezener 76 çeşidi için elimizdeki tüm stoku çiftçilerimize satmış bulunmaktayız. Önümüzdeki yıl daha da artış olacağını düşünüyoruz." dedi.

Yeni geliştirilen "Sezener 76" tohumunun hastalıklara ve fırtınaya dayanıklı geliştirildiğini, özellikle Söke'deki üretim kalitesini önemli ölçüde artıracağını ifade eden Çoban, "Türkiye standartlarında elyaf uzunluğu 29-30 milimetre iken Sezener 76, 30-31 milimetre lif uzunluğuna sahip." diye konuştu.

- Türkiye'ye yayılacak

Nazilli Pamuk Üretme Enstitüsü Islah Genetik Bölümünde görevli ziraat mühendisi Volkan Sezener, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yerli üretim konusundaki hassasiyeti kapsamında çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Sezener 76" ve "Naz 07"nin ıslah çalışmalarına 2003 yılında başladıklarını dile getirdi.

Her iki çeşidin ülke ekonomisine büyük kazanç sağlayacağını aktaran Sezener, şöyle konuştu:

"Tohumlarımız dünyaca ünlü Ege pamuğunun lif kalitesini yakalamış ve hatta daha da kaliteli olmuştur. Hem de verim açısından bölgemizde yaygın olarak ekilen çeşitlere göre daha verimlidir. Bu çeşitleri çiftçilere tanıttığımız toplantılar sonrasında elimizdeki stoklar tükendi. Biz bu tohumların üretimine seneye devam edeceğiz, daha geniş alanlarda ekimini sağlayacağız. Şimdilik sadece Ege Bölgesi'nde çalışmalarımız devam etti, önümüzdeki dönem Şanlıurfa, Diyarbakır ve Adana'da da bu çeşitleri deneyeceğiz ve tüm Türkiye'ye yayılmalarını sağlayacağız."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.