Sicil affı ve teşvik gündemde

Sicil affı ve teşvik gündemde
Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Osman Karamercan, 2017 yılında esnafa teşvik verileceğini söylerken, sicil affının da gündemde olacağını belirtti

Şehrin bel kemiğini oluşturan esnaflar için devlet tarafından belli bir miktarda destek verilmiş, Konya’dan da bir kesim esnaf bu teşvikten yararlanabilmişti. Ancak zorlu süreçten geçen özellikle küçük esnafın devletten isteği bir can suyu. Bu konuda KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan önemli açıklamalarda bulunurken 2017 yılından umutlu olduğunu ifade etti

Birlik olarak kaç kurum ve kaç kişiyi temsil ediyorsunuz?

84 tane odamız var. Bu odaların 31 tanesi Konya merkezde, 53 tanesi de ilçelerde. 55 bine yakın aktif üyemiz var. Pasif üyelerimizle beraber 70 binin üzerinde net üyeyi temsil ediyoruz.

 

Aşağı yukarı ailelerle birlikte 250 bin kişiyi temsil ediyorsunuz?

Net bir rakam vermek zor ama. Üyelerimizin aileleriyle birlikte yaklaşık sizin söylediğiniz kadar kişiyi temsil ediyoruz.

Üç ana kenti çıkarırsak, Konya Esnaf Odaları Birliği’nin gücü ve büyüklüğü nasıl?

Şu anda baktığımız zaman Ankara bizden büyük, İzmir ve İstanbul bizden büyük ama ben İstanbul birliğinden güçlüyüm. Şöyle söyleyeyim; İstanbul birliğinin kendisine ait binası dahi yok. Zamanında Ali Kılıç başkanımız bize hizmet binamızı kazandırmış.

Esnafın birbiriyle ilişkileri nasıl?

Sanayide aynı işi yapan kişiler yan yana olabilir. Ama bizde ve özellikle gıda sektöründe işletmeler, dükkanlar yan yana olmaması lazım. Örnek verecek olursak; Nalçacı’ya kaç tane lokanta açılır 10 tane, kaç tane pastane açılır, 10 tane, 11.’si açılmamalı. Kazanç hırsından dolayı insanlar birbirine selam vermez hale geliyor. Onun için bunun önlemini alabilmeliyiz.

Esnaflarla bir araya gelebiliyor musunuz?

Göreve başlayalı 2 yılı geçkin gibi bir süre oldu. Konya’da kurumlarla birlik beraberliği sağladık. Esnaf odaları olarak en büyük eksikliğimiz buydu. Daha sonra ilçelerimizdeki 53 odamıza başkan vekilimizi, genel sekreterimizi ve proje uzmanımızı gönderdik. Bütün odaları tek tek ziyaret ettiler. Bizden isteklerini, yapmak istediklerini, projelerini dinledik. Sizin için ne yapabiliriz dedik.

 

Kış döneminde aralıklarla devam eden kar yağışı esnafı nasıl etkiledi?

Türkiye genelinde birçok ilimiz kara teslim oldu. Ancak biz buna beyaz bereket olarak bakıyoruz. Çünkü bu tür doğal durumlar gelip geçici olaylar. Elbette esnafımızın yer yer dükkan açamadığı ya da hava şartlarından dolayı müşteri alamadığı oldu ancak önemli olan normal dönemde bir olumsuzluktan etkilenmemesi. Esnafın istediği bir can suyu.

Esnafın can suyu istediğini söylediniz. Esnafın ekonomik sıkıntısı nasıl aşılacak?

Esnaf özellikle 15 Temmuz sürecinden sonra ekonomik sıkıntıya girdi. Ama 2017 yılından mutluyuz. Bu noktada da devletimizden de esnafa teşvik bekliyoruz. 2016’nın son günlerinde devletin küçük esnafa 50 milyonluk bir teşvik verildi. Türkiye genelinde 245 bin kişi Konya’dan ise 9 bin kişi müracaat etti. Ancak Konya’dan 400 kişi teşvik alabildi. Biz bu rakamı oldukça az bulduk. 2017 yılında da aldığımız bir söz ile bu teşvikin KOSGEB ile devam edeceğini biliyoruz. Ancak bizim isteğimiz bu teşvikten 500 gibi az bir esnaf değil 10 bin kişi gibi bir esnafın yararlanmasını istiyoruz. Yine aldığımız söz ile sicil affı da gündeme gelecek.

Şehir estetiği yönetmeliği ile şehrin birçok noktasında tabelalar kaldırıldı. Bu işleyiş nasıl gidiyor?

Şuanda bazı noktalarda tabelalar kaldırıldı. Gelişi güzel tabelaların önüne geçmek, bir standart getirmek için böyle bir uygulama yapıldı. Konya genelinde tüm tabelaların temizlenmesinin ardından artık tabelalar belli bir standarttın dışına çıkamayacak.

Vatandaşlar esnaf yönünden en çok neyden şikayetçi?

Yeme -içme ve taksilerden oldukça fazla şikayet geliyor. Ancak Türkiye genelinde de bu durum söz konusu. Konya’yı bilmeyenlerden taksiciler ve lokantalar fazla ücret alıyor. Vatandaş bize bu konuda şikayet geliyor. Ancak ödediği miktarı belgeleyen herhangi bir fişi olmuyor. Bu nedenle şikayet etmek isteyen vatandaşlarımız fişini alıp bize gelsinler ki biz de gerekli işlemleri yapabilelim. Bir işletme üç kere şikayet edilirse ruhsat iptaline kadar gidilebiliyor.

Esnaf Mevlana Haftası’ndan memnun kalmadığını söylüyor. Bu konuyla ilgili bir çalışmanız var mı?

Mevlana Haftası’nın her sene biraz daha geriye gittiğini görüyoruz. Eskiden Konya’da kalacak otel yoktu, şimdi ise otel var ama doldurulamıyor. Bu konu ile ilgili önümüzdeki sene Konya’yı yönetenler ve ilgili kişiler bir araya gelip gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor. Mevlana Haftası insanların bilincine iyice yerleştirilmeli. Bunun için gerekli tanıtımın, bilboardlarda yapılması lazım. Yine hızlı tren ve uçaklarımızda Mevlana ile ilgili dergiler hazırlatılıp yolcuların okunmasının sağlanması lazım. Ancak tüm bunlar için çok fazla çalışıp, törenleri artık durağan olmaktan çıkarmamız lazım.

Sizin de büyük emekleriniz etliekmek tescillendi. Bu konuda denetlemeler nasıl olacak?

Etliekmek Konya’mızın bir gıda olarak markası ve simgesidir. Ama bazı illerdeki vatandaşlar buna sahip çıkmaya başlayınca biz de etliekmeği korumaya almak için patentini aldık. Hemen ardından coğrafi işarete geçtik. Coğrafi işaret de onayladı ve 6 ay içerisinde belgelerimiz elimize gelecek. Ancak biz coğrafi işareti yaparken kesinlikle ticari bir amaç gütmedik. Amaç etliekmeği belli bir standart altına alarak, doğru olanını yaptırmak. Altı ay sonra esnaf odaları ve gıda mühendislik odalarından belirlenecek bir komisyonla denetimlere başlayacağız. Konya’da etliekmeğin kriterlerine bir şekilde yapılıp yapılmadığına bakacağız. Konya dışındaki illerde etliekmek yapıyorsa odamıza belli bir miktarda aidat ödeyecek ve etliekmeği kriterlerine göre yapacak. (Derya Demir)

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.