Siirtliler sığınmacılara kucak açtı

Siirtliler sığınmacılara kucak açtı
Suriye'de Rus uçaklarının bombardımanından kaçarak Siirt'e sığınan Suriyeli beş ailenin ihtiyaçları karşılanıyor- Evi bombalanan Taha Muhammed Ahmed:- "Saldırıdan sonra Türkiye sınırına koştuk. Allah, Türkiye Cumhuriyeti'nden razı olsun bizi kabul etti"-

SİİRT (AA) - ZEKERİYA GÜNEŞ/RECEP ÇELİK - Rus uçaklarının evlerini bombalamasının ardından Siirt'e gelen Suriyeli ailelere, valilik ve sivil toplum kuruluşları destek oluyor.

Rus savaş uçaklarının Suriye'de okul, hastane ve sivillerin evlerini hedef alan saldırılarında çok sayıda sivil yaşamını yitirirken, Deyr ez Zor bölgesindeki bombalamadan kurtulanlardan 20'si Türkiye'ye sığındı. Siirt'e yerleştirilen 5 ailenin mensupları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca kiralanan 5 eve yerleştirildi. Evdeki ihtiyaçları da temin edilen Suriyelilere sivil toplum kuruluşları da gıda ve giyim yardımında bulundu. Vatandaşlar da yakınlarını kaybeden aileleri sık sık ziyaret edip moral veriyor.

- "Türkiye sınırına koştuk"

Suriyeli Taha Muhammed Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk başta DAEŞ ardından Rusların saldırılarına maruz kaldıklarını söyledi. Rus uçaklarının ilk önce komşusunun evini bombaladığını dile getiren Ahmed, şöyle konuştu:

"4 Rus uçağı üzerindeki numaraları okunacak kadar alçalıp sivillere ait evleri bombalamaya başladı. Bir bomba komşumun evine isabet etti. Biz de oradaki yaralıları kurtarmak üzere koştuk, bu sırada tekrar geri dönen uçaklar ailemin içinde bulunduğu evimi bombaladı. Saldırıda kardeşim ve çocuklarımın da aralarında bulunduğu 12 yakınım hayatını kaybetti."

- "Türkiye halkı, bize destek veriyor"

Rus uçaklarının saldırılarında sivil halkı katlettiğini dile getiren Ahmed, "Rus uçakları hiçbir günahımız olmadığı halde bizi vurdu. Saldırıdan sonra yanımıza eşyalarımızı alıp, Türkiye sınırına koştuk. Allah, Türkiye Cumhuriyet'inden razı olsun bizi aldı. Türkiye halkı, bize destek veriyor" dedi.

Saldırılarda eşini, 4 çocuğunu, babasını ve yengesini kaybeden Macit Xalef ise "Yardımına gittiğimiz evde 3 kişi hayatını kaybetti. Bombalamada bizim ve komşularımızın 5 evi yok edildi. Biz canımızı zor kurtardık. Hayvan barınaklarımız dahi vuruldu. Esad, Rusya ile kendi halkını bombalıyor" ifadelerini kullandı.

Xalef, Rus uçaklarının bombardımanında çok sayıda anne ve çocuğun öldüğünü belirterek, "Vurdukları yerde bir tane silahlı adam yoktu. DAEŞ'i bahane eden Esad, Rusya ve İran'ın desteğiyle dünyanın gözü önünde kendi halkını katlediyor" dedi.

- "Türk askeri bizi karşıladı ve yemek verdi"

Xalef, saldırının ardından canlarını kurtarmak için Türkiye'ye doğru kaçtıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Sınıra geldiğimizde Türk askeri bizi karşıladı ve yemek verdi. Daha sonra bizi güvenli bir yere götürüp, kayıtlarımızı yaptılar. Daha önce Siirt'te yerleştiğini öğrendiğimiz yakınlarımızın yanına yerleşmek istediğimizi söyledik. Bize yardımcı olup Siirt'te gönderdiler. Siirt'te devlet ve halkın desteğiyle bize ev kiralandı ve her hafta düzenli olarak gıda ihtiyaçlarımız karşılanıyor. Evlerimiz bombalandığı için hiçbir şey alamadan geldik. Sağolsun tüm ihtiyacımız karşılanıyor."

- "Türkiye'ye ve halkına minnettarız"

Tek istediği hayatta kalan tek çocuğunun sağlığına kavuşması olduğunu aktaran Xalef, şunları ifade etti:

"Siirt'te geldiğimizi duyan halk başımızdan geçenleri öğrenince taziyemize geliyor bu bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Şu an tek istediğim hayatta kalan oğlumun yüzündeki şarapnel parçasının çıkarılmasıdır. Bizi hastaneye yönlendirdiler. Şarapnel parçasının çıkarılması için önümüzdeki günlerde çocuğum ameliyat edilecek. Türkiye'ye ve halkına minnettarız."

- "Türkiye halkı onlara kucak açtı"

Gönül Elçileri Derneği Başkanı Murat Coşar da üyeleriyle aileyi ziyaret ederek, yardımda bulundu.

Siirt'te devlet ile vatandaşın ele ele vererek Suriyeli ailelere sahip çıktığını aktaran Coşar, "Suriye'den gelen misafirlerimize giyim, gıda ve ev eşyası ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Yaşadıkları travmayı atlatmaları için yardımcı oluyoruz. Türkiye halkı onlara kucak açtı" diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.