"Sırbistan Bölgenin İstikrar Ve Güvenliğinde Kilit Role Sahip"

"Sırbistan Bölgenin İstikrar Ve Güvenliğinde Kilit Role Sahip"
Sırbistan'da 8. Belgrad Güvenlik Forumu düzenlendi - Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen:- "Sırbistan, bölgenin istikrar ve güvenliğinin yanı sıra AB üyeliği noktasında da kilit role sahip"- Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic:- "Batı Ba

BELGRAD (AA) - Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Sırbistan'ın Batı Balkanlar'ın istikrar ve güvenliğinin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) üyeliği noktasında da kilit role sahip olduğunu ifade etti.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen 8. Belgrad Güvenlik Forumu'nun "Batı Balkanlar ve AB" konulu panelinde konuşan Van der Bellen, Batı Balkan ülkelerinin AB'nin parçası olabilmesi için cesaret ve vizyona ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Bölge ülkelerinin büyük ekonomik ve siyasi değişimlerden geçtiğine işaret eden Van der Bellen, "Sırbistan, bölgenin istikrar ve güvenliğinin yanı sıra AB üyeliği noktasında da kilit role sahip." dedi.

Van der Bellen, bölge ülkelerinin AB'ye üye olmadan önce kendi aralarındaki sorunlara çözüm bulmaları gerektiğini vurgulayarak, "AB üyesi olma yolunda ilerleyen ülkelerin birçok adım atması gerekiyor. Umarım AB burada bir vizyon olarak varlığını sürdürmeye devam eder." diye konuştu.

Sırbistan-Kosova meselesine de değinen Avusturyalı lider, iki ülke liderlerinin "donmuş bir ihtilaf için değil, diyalog için" çaba sarf ettiğini kaydetti.

- "Sırbistan AB yolunda ilerleyecek"

Panelde konuşan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de AB'nin bölgedeki etkisini güçlendirmesi gerektiğini, aksi takdirde demokrasi ve özgürlük hayalinden uzaklaşacağını vurguladı.

Barış ve güvenliği korumak, komşularla iyi ilişkilere sahip olmak için ellerinden geleni yapacaklarını aktaran Sırp lider, "Batı Balkanlar'da sürdürülebilir önemli adımlar atılmazsa gelecek 20 yılda barış ve güvenliği koruyabileceğimizden endişeliyim." diye konuştu.

Vucic, Sırbistan'ın AB üyeliği yolunda emin adımlarla ilerleyeceğini kaydederek, ABD ile Kosova meselesi konusunda fikir ayrılığı yaşadıklarını dile getirdi.

Kosova meselesinin çözümünün tarihi değil, geleceği ilgilendirdiğini vurgulayan Vucic, "Her iki tarafın da eşit kayıplar vereceği bir uzlaşmaya varılmalı." dedi.

Dün başlayan 8. Belgrad Güvenlik Forumu yarın sona erecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.