Sırbistan-kosova Diyaloğu Devam Edecek

Sırbistan-kosova Diyaloğu Devam Edecek
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini:- "Sırbistan ve Kosova arasında ilişkilerin normalleşmesi için varılan anlaşma çerçevesinde yoğun ve kapsamlı bir görüşme yaptık. Bu yoğun çalışmalar önümüzdeki haftalarda da devam

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "Sırbistan ve Kosova arasında ilişkilerin normalleşmesi için varılan anlaşma çerçevesinde yoğun ve kapsamlı bir görüşme yaptık. Bu yoğun çalışmalar önümüzdeki haftalarda da devam edecek." ifadelerini kullandı.

Mogherini, Belçika'nın başkenti Brüksel'de, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi ile bir araya geldi.

İki Balkan ülkesi Sırbistan ve Kosova arasında AB arabuluculuğunda devam eden diyalog sürecinin ele alındığı görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Mogheri'nin, "Sırbistan ve Kosova arasında ilişkilerin normalleşmesi için varılan anlaşma çerçevesinde yoğun ve kapsamlı bir görüşme yaptık. Bu yoğun çalışmalar önümüzdeki haftalarda da devam edecek." ifadelerine yer verildi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kosova ile diyaloğun devam etmesi adına Brüksel'de önemli kararlar alındığına işaret ederek, "Tüm sorunlarımızı barış içinde, karşılıklı saygı ve halklarımızın güvenliğini gözeterek çözeceğiz." dedi.

Mevcut sorunların konuşularak çözülmesi için bugün adım attıklarını söyleyen Vucic, "Yüksek derecede iyimser olduğumu söyleyemem ancak sorunlarımızı konuştuk. Ulusal çıkarlarımızın da korunması adına uzlaşmacı bir çözüm arayışındayız." diye konuştu.

- "Geçmişteki sorunlar mucizeyle çözülemez"

Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi de görüşmede ilişkilerin normalleşmesi adına varılan anlaşmanın ele alındığını belirterek, "Geçmişten gelen sorunların mucizeyle çözüleceğine inanacak kadar saf değilim. Bugün varılan anlaşmayla iki taraf çok şey kazanabilir ancak izole de olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Brüksel'deki görüşmenin karmaşık ve zor olduğuna dikkati çeken Thaçi, "İki taraf da AB geleceğini göz önünde bulundurarak olumlu ses tonunda konuştu. Kosova ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi bölgenin barış ve istikrarı için de önemli." dedi.

Bu arada, Sırbistan ile Kosova arasında son yıllarda belirli zamanlarda yüzeye çıkan gerginlik, Sırbistan'ın Kosova Ofis Direktörü Marko Djuric'in 26 Mart'ta Kosova'nın Kuzey Mitrovica şehrinde gözaltına alınmasıyla bir kez daha tırmanmıştı.

Kosovalı yetkililerin ülkeye giriş izni vermemesine rağmen bir Sırp buluşmasına katılmak üzere Kuzey Mitrovica'ya gelen Djuric'in polis tarafından gözaltına alınması ve sınır dışı edilmesi, AB arabuluculuğunda diyalog sürecindeki Sırbistan ve Kosova'yı yeniden karşı karşıya getirmiş ve sürecin durmasına neden olmuştu.

Sırbistan, 116 ülke tarafından bağımsız devlet olarak tanınan Kosova'yı hala kendi toprak parçası olarak görmeye devam ediyor. Kosova'nın 17 Şubat 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan etmesi, iki ülke arasında uçuruma neden oldu.

AB üyelik yolunda ilerleyen Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi amacıyla 2011'de AB'nin ara buluculuğunda diyalog süreci başlatıldı ancak bu süreç, özellikle son yıllarda gün yüzüne çıkan çeşitli gerginlikler nedeniyle belirli aralıklarla kesintiye uğradı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.