Sırbistan'daki genel seçim

Sırbistan'daki genel seçim
Binlerce kişi başkent Belgrad'da 24 Nisan seçimlerinde ''usulsüzlüğü'' protesto etti

BELGRAD (AA) - Sırbistan'da 24 Nisan Pazar günü yapılan genel seçimde usulsüzlük yapıldığını savunan binlerce muhalefet yanlısı başkent Belgrad'da protesto düzenledi.

Seçim Komisyonu (RIK) binası önünde toplanan kalabalık, seçimde usulsüzlük yapıldığını iddia ederek demokratik bir ülkede yaşamak istediklerini belirtti.

"Yeter Artık" ittifakı lideri ve eski Ekonomi Bakanı Sasa Radulovic, yaptığı konuşmada, Sırp İlerleme Partisi (SNS) Genel Başkanı ve Başbakan Aleksandar Vucic'in seçimlerde "mağlup" olduğunu savunarak, "Maddi boyutu yüksek seçim kampanyaları yürüten SNS'in bu seçimlerde milletvekili sayısı düştü. Bu, saklamaya çalıştıkları bir mağlubiyettir." dedi.

Liberal Demokratik Parti Genel Başkanı Cedomir Jovanovic de "Özgür, demokratik ve anlayışlı bir Sırbistan için oy kullandık. Bunun için mücadele etmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Boris Tadic ise vatandaşların oylarını savunmak için toplandıklarını ifade ederek, "Özgür iradeyle kullanılan oylar olmadan demokrasi olmaz. Demokrasi olmayan bir ülkede ekonomi büyümez. Ekonominin gelişmediği yerde ise insan hakları, ulus çıkarları ve genç nüfus kalamaz." ifadelerini kullandı.

Gösteri, yapılan konuşmaların ardından olaysız sona erdi.

- Resmi sonuçlar 4 Mayıs'tan sonra

RIK, genel seçimde kullanılan oyları hata ihtimaline karşın yeniden saydığını ve resmi sonuçların 4 Mayıs'tan sonra açıklanacağını bildirmişti.

RIK verilerine göre, perşembe günü yapılan yeniden sayma işleminde oyların yüzde 99,82'lik kısmı sayıldı ve muhafazakar Sırp İlerleme Partisi (SNS) öncülüğündeki "Aleksandar Vucic-Sırbistan Kazanıyor" ittifakı oyların yüzde 48,24'ünü aldı.

Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) öncülüğündeki ittifak yüzde 10,96, Sırp Radikal Partisi (SRS) yüzde 8,11, Demokrat Parti (DS) öncülüğündeki ittifak yüzde 6,03, "Yeter Artık-Sasa Radulovic" ittifakı yüzde 6,03 ve "Boris Tadic, Cedomir Jovanovic-Daha İyi Bir Sırbistan İçin" ittifakı yüzde 5,02 oy alarak yüzde 5'lik seçim barajını aşan diğer parti ve ittifaklar oldu.

"Sırbistan Demokrat Partisi-Dveri Hareketi" yüzde 4,99 ile seçim barajını aşamadı.

RIK'ten yapılan açıklamada, resmi sonuçların 4 Mayıs'ta, 15 sandıkta yeniden yapılacak oylama işleminden sonra açıklanacağı belirtilmişti.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.