Sırbistan'daki sığınmacıların soğukla mücadelesi

Sırbistan'daki sığınmacıların soğukla mücadelesi
Başkent Belgrad'daki terkedilmiş bina ve parklarda kalan sığınmacılar, dondurucu soğuklarda yaşam mücadelesi veriyor- Günde bir öğün yemek dağıtılan sığınmacılar, açlıktan ve kıyafetsiz kalmaktan şikayetçi

BELGRAD (AA) - TALHA ÖZTÜRK/ANDJELIJA STOJKOVİC - Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki terk edilmiş binalarda ve parklarda kalan çok sayıda sığınmacı, uzun zamandır etkisini sürdüren dondurucu soğuklarda yaşam mücadelesi veriyor.

Daha iyi bir yaşam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmayı hedefleyen ancak geçen yıl Balkan rotasının kapatılmasıyla Sırbistan'da kalan sığınmacılar, uzun zamandır sınırların tekrar açılmasını bekliyor.

Yaklaşık 7 bin sığınmacı ve ekonomik göçmenin bulunduğu Sırbistan'da, bunların önemli bir kısmı başkent Belgrad'daki terkedilmiş bina ve parklarda yatıp kalkıyor.

Pakistanlı Alamsar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, altı aydır Sırbistan'da olduğunu belirterek, Belgrad Üniversitesinin otoparkında kaldığını, buraya yağmur ve kar yağdığında geldiğini aktardı.

Parkın ikinci katında 10 sığınmacıyla birlikte kaldıklarını anlatan Alamsar, soğuk gecelerde esen rüzgarı yığdıkları eski battaniyelerle engellediklerini ifade etti.

Alamsar, sığınmacı merkezine yerleşebilmek için Sırbistan polisinden alınması gereken bir belgeye ihtiyaç duyduklarını belirterek, "Burası çok soğuk, hatta dondurucu. Her gün farklı bir sorun yaşıyoruz." diye konuştu.

- "İnsanlar geliyor, fotoğraflarımızı çekiyor ve gidiyorlar"

Sırbistan'daki Sınır Tanımayan Doktorlar organizasyonunda kurulan alanda kalan sığınmacılar, temizlik ihtiyaçlarını karşılamak için saatlerce sırada beklediklerini anlatırken, kendilerine günde bir defa yemek dağıtıldığını söyledi.

Burada kalan sığınmacılardan Muhammed Azi, kalacak yerleri olmadığını vurgulayarak, "Yakınlarda bir yer var ancak koşulları çok kötü. İnsanlar geliyor, fotoğraflarımızı çekiyor ve gidiyorlar. Burası çok soğuk." dedi.

Günde bir öğün yemek verildiğini söyleyen Azi, tek beklentilerinin geçen yıl mart ayında kapatılan sınır kapılarının bir an önce açılması olduğunu kaydetti.

Azi, Avrupa'ya sığınmacıları kabul etmesi çağrısında bulunarak, "Çok fazla sıkıntı çekiyoruz. Dondurucu soğuklarda ne yiyecek yemeğimiz ne de giyecek ayakkabımız var. Hiçbir şeyimiz yok. Avrupa'dan bize de yer açmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

- Ateş yakarak ısınıyorlar

Belgrad'daki tren garı yakınlarındaki terkedilmiş binalarda kalan sığınmacılar da soğuktan korunmak için kartonlarla kapattıkları pencerelerle çevrili alanlarda ateş yakarak yaşam mücadelelerini sürdürüyor.

Buradaki sığınmacılar yemek konusunda diğerlerine oranla kendilerini şanslı hissettiklerini söylerken, Belgrad'da sıfırın altında seyreden hava sıcaklıklarına karşı zorlandıklarını aktardı.

Pakistanlı Mahnur, üç aydır Sırbistan'da bulunduğunu ifade ederek, "Buraya her gün 500'den fazla insan geliyor. Günde bir öğün yemek getiriyorlar. Battaniyelerle ısınmaya çalışıyoruz." dedi.

Terkedilmiş binalarda kalan sığınmacıların merkezlere yerleşmek istemediğini söyleyen Mahnur, buradan İtalya'ya gitmek istediğini belirtti.

- Dışarıdaki sığınmacılara yardım

Sırbistan'daki Mülteci ve Göç Komiserliği tarafından yapılan açıklamada ise yardım talebinde bulunan her sığınmacı ve göçmene herhangi bir belge istenmeden yardım edileceği kaydedildi.

Sığınmacı merkezlerinde kalan kişilere yardım sağlandığı ifade edilen açıklamada, Sırbistan'da açık alanlarda kalan sığınmacı ve göçmenlere komiserliğe müracat etmeleri çağrısında bulunuldu.

Miksaliste Yardım Derneği de açık alanda kalan sığınmacılara sağlık ve doktor hizmeti sağladıklarını belirterek, özellikle çocuklu ailelere yardım ettiklerini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.