Slovakya'da Genel Seçimin Favorisi Yok

Slovakya'da Genel Seçimin Favorisi Yok
Gazeteci Csaba Cuth:- "Slovakya'da popülist bir hükümet kurulması ihtimali çok yüksek"- "Her halükarda koalisyon hükümeti oluşacak. Asıl soru şu, kaç parti parlamentoya girecek ve bu partilerin koalisyon olma potansiyeli ne olacak"- "Eğer (SMER Genel Başk

BRATİSLAVA (AA) - MEHMET YILMAZ/ AŞKIN KIYAĞAN - Slovakya'da yarın yapılacak genel seçimlerde yarışan partilerin tek başına hükümeti kuracak salt çoğunluğu elde etmesi beklenmiyor.

Yarın sandık başına gidecek Slovakya'da 4,4 milyon seçmen, 150 sandalyeli parlamentonun üyelerini seçecek.

Yaklaşık 5,5 milyon nüfusa sahip Slovakya'da, seçim anketlerine göre 7 partinin yüzde 5'lik barajı aşarak parlamentoya girmesi öngörülüyor.

Son kamuoyu araştırmalarına göre seçimleri, halen muhalefette bulunan sağcı, popülist Igor Matovic'in genel başkanlığını yaptığı Basit İnsanlar ve Bağımsız Kişiler Partisinin (OLANO) yüzde 19 oy oranı ile birinci sırada bitirmesi bekleniyor.

Halihazırda iktidarda bulunan Yön-Sosyal Demokrat Partisinin (SMER) yüzde 15, aşırı sağcı Bizim Slovakyamız Partisinin (SNS) ise yüzde 10 oy alması öngörülüyor.

2017'de kurulan İlerici Slovakya (PS) ve Birlikte Partisi (Spolu) ittifakının yüzde 9, Aileyiz Partisi ve Özgürlük ve Dayanışma Partisinin (SAS) yüzde 7 ve bir önceki cumhurbaşkanı Andrej Kiska'nın kurduğu İnsanlar İçin Partisinin ise yüzde 6 oy oranı ile parlamentoya girmesi bekleniyor.

Araştırma sonuçlarına göre ayrıca hükümetteki koalisyon ortaklarından Macar azınlıkların oluşturduğu Most-Hid ve Slovakya Ulusal Partisi (SNS) yüzde 5'lik barajı aşamıyor.

Seçimde, komşu ülkeler Polonya, Çekya ve Macaristan'ın aksine düzensiz göçmen konusu seçimlerin ana omurgasını oluşturmuyor. Bu konu, aşırı sağcı LSNS tarafından propaganda malzemesi olarak kullanıyor.

Gazeteci Csaba Cuth, cumartesi günü düzenlenecek seçimleri, AA muhabirine değerlendirdi.

Slovakya'da aşırıcıların, liberallerin, popülistlerin ve muhafazakar partilerin oy oranı ve meclisteki düzenin tamamen belirsiz olduğunu, ayrıca birçok partinin oy oranının seçim barajı olan yüzde 5 civarında dolaştığını belirten Cuth, ''Slovakya'da popülist bir hükümet kurulması ihtimali çok yüksek.'' dedi.

Cuth, seçimlerin ana konusunun Slovakya'da 2018'de yolsuzluk olaylarını araştıran gazeteci Jan Kuciak ve kız arkadaşının öldürülmesi olduğunu söyledi.

Hükümeti oluşturan 3 partiden SMER'in güç kaybettiğine, ortağı Most-Hid ve SNS'nin ise seçim barajını aşamayabileceğine dikkati çeken Cuth, ''Her halükarda koalisyon hükümeti oluşacak. Asıl soru şu, kaç parti parlamentoya girecek ve bu partilerin koalisyon olma potansiyeli ne olacak. SMER, şimdiki ortağı SNS'nin yanı sıra aşırı sağcı LSNS ile bile hükümeti kurmaya razı olur. Parlamentoda çoğunluğu sağlayabilmek için diğer popülist partilerin de koalisyona alınması gerekebilir.'' diye konuştu.

Cuth, hükümetin, ortağı Most-Hid partisinden dolayı Avrupa Birliği (AB) taraftarı bir politika izlediğini, bu durumun da seçimler sonrası değişebileceğini kaydederek, ''Eğer (SMER Genel Başkanı Robert) Fico ve LSNS hükümet kurabilirse ve yanına da SNS ya da Boris Kollar'ı alırsa, o zaman Slovakya çok ciddi bir AB karşıtlığına, Macaristan ve Polonya tarafına doğru yönelebilir.'' görüşünü paylaştı.

Muhalefetin ortak hareket etmediğini, şu anki parlamentoda aşırı sağın yanı sıra liberal, popülist, muhafazakar partilerin bulunduğunu anımsatan Cuth, bunlara ek olarak yapılacak seçimler sonrasında muhtemelen yeni 2 sağcı partinin meclise girmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.