Solucan Gübresi Doğu'daki Çiftçinin Umudu Oldu

Solucan Gübresi Doğu'daki Çiftçinin Umudu Oldu
Doğu Anadolu'da tarımda verim kaybını gidermek amacıyla solucan gübresi üretim tesisi kuran girişimci Kaya'nın gübresine çiftçiler yoğun talep gösteriyor

ERZİNCAN (AA) - KEMAL ÖZDEMİR - Doğu Anadolu'da kuraklık nedeniyle tarımda verim kaybının önüne geçmek amacıyla "Çözüm" isimli solucan gübresi üretim tesisi kuran girişimci Tayfun Kaya'nın ürettiği ve toprakta su tutma ile mahsulde verim artırma özelliği olan solucan gübresi, bölgedeki çiftçinin umudu oldu.

Erzincan'da kuraklıktan şikayetçi çiftçilerin sorununa çözüm olmak için Çukurkuyu beldesine tesis kuran girişimci Tayfun Kaya, toprakta su tutma, mahsulde verim artırma özelliği olan solucan gübresiyle tüketicinin talebini karşılamaya çalışıyor.

Tesis sahibi Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 300 bin liralık yatırımla tesisi kurduklarını söyledi. Erzincan ve çevresinde yıllık yaklaşık 250 ton civarında organik gübre üretimi sağlayacak sistem oluşturduklarını ifade eden Kaya, şöyle konuştu:

"Solucan gübresine inanılmaz derecede talep oldu, taleplere yetişemiyoruz. Çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını daha verimli alsınlar ve yaşanan kuraklıktan dolayı mağdur olmasın diye solucan gübresi üretimine başladık. Mevcut talepler doğrultusunda 2-3 aylık üretim kotamızı doldurduk. Bu ilgi ve alakadan dolayı yakın zamanda yaptığımız yatırımı iki katına çıkardık. Solucan gübresi tarım arazisinde su ihtiyacını en aza indirgediği ve iki kat fazla verim sağladığı için çiftçilerimiz gübreye yoğun bir talep gösteriyor. Amacımız bütün çiftçilerimizin ihtiyacına cevap verebilmek."

Firmanın teknik danışmanı çevre mühendisi Ayhan Coşkun ise 6 yıldır solucanlar üzerinde inceleme yaptığını anlattı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde böyle bir tesisin kurulması fikrini yatırımcı Kaya'ya kendisinin verdiğini aktaran Coşkun, şunları söyledi:

"Solucan gübresini tercih etmemizin sebebi özellikle Doğu Anadolu'da böyle bir yatırımın olmaması. Aynı zamanda Doğu Anadolu'da yoğun kuraklığın olması ve bu kuraklık sonucunda çiftçilerin düştüğü karamsarlığa çözüm olmak için isminden de anlaşacağı gibi Çözüm Solucan Gübre Tesisi'ni devreye soktuk."

- "Solucan gübresi süngerimsi yapıya sahip"

Solucan gübresinin özelliklerine değinen Coşkun, şunları anlattı:

"Solucan gübresi süngerimsi yapıya sahip olduğundan bünyesinde suyu daha fazla tutar ve buharlaşmayı engeller. Bünyesinde tutuğu suyu bitki köküne ihtiyacı kadar vermektedir. Solucan gübresi, buharlaşmayı önlemesi ve nemli kalan toprağın su ihtiyacını ciddi oranda azalması nedeniyle çiftçilerce tercih ediliyor."

Diyarbakır'da özellikle karpuz yetiştiricilerinin üretimlerinin tamamını solucan gübresi ile yaptığına işaret eden Coşkun, geçen yıl mahsullerde karpuz ağırlıklarının ortalamasının yüksek olmasının girişimcileri umutlandırdığını kaydetti. Coşkun, "Özellikle Doğu Anadolu'da pancar, fasulye, buğday gibi ürünlerde ciddi denemeler yapıldı. Bu ürünlerdeki denemelerde yüzde 40 ve 50 oranında ürün artışı olduğu gözlendi. Gelen talebi karşılayabilmek için tam kapasite üretimimiz devam etmektedir." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.