Soma'daki maden faciası davası

Soma'daki maden faciası davası
Tanık olarak dinlenen ocakta görevli doktorların, "Olay öncesi karbonmonoksit zehirlenmesi vakası yaşanmadığına" ilişkin ifadeleri, salondaki madenci yakınlarının tepkisine neden oldu

MANİSA (AA) - Soma'daki maden faciasına ilişkin davanın 6. duruşmasında, tanıkların dinlenmesine devam edildi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın 35'inci oturumunda, ilk olarak iş yeri hekimi Mehmet Serdar Ayanoğlu ifade verdi.

Ayanoğlu, yerin üstündeki revirde görev yaptığını belirterek, işçilerin, genelde ağır kaldırmaya bağlı şikayetler, mevsimsel hastalıklar ve iş kazaları dolayısıyla muayeneye geldiğini söyledi.

Ocakta dinamit atımının ardından havanın temizlenmesi için 15-20 dakika gerektiğini kaydeden Ayanoğlu, çok sık olmasa da bekleme süresine uymayan bazı işçilerin baş ağrısı ve mide bulantısı şikayetiyle başvurduğunu dile getirdi.

Ayanoğlu, olaydan önce karbonmonoksit zehirlenmesi vakasıyla karşılaşmadığını, mesainin ardından sağlık kuruluşlarına başvuranlarda zehirlenme tespit edilmesi durumunda, kendilerine bildirimde bulunulması gerektiğini ancak böyle bir dönüş hiç almadıklarını savundu.

Soma Kömürleri AŞ'nin bölgedeki üç ocağında çalışan sağlıkçıların koordinasyonunu da sağlayan iş yeri hekimi Caner Soyer de baş ağrısının karbonmonoksit zehirlenmesinden kaynaklanıp kaynaklanmadığının kan testiyle mümkün olabileceğine değinerek, şöyle konuştu:

"Karbonmonoksit zehirlenmesi olsa 10-15 işçinin birden baş ağrısı ve mide bulantısı şikayetiyle başvurması gerekiyor. Böyle bir durum olmadığı için karbonmonoksit zehirlenmesinden şüphelenip bugüne kadar kimseye kan testi yaptırmadım. Soma'daki sağlık kuruluşlarından da herhangi çalışanımız hakkında bu teşhisin konulduğu bildirilmedi."

- Madenci yakınlarının tepkisi

İki doktorun da "Olay öncesi karbonmonoksit zehirlenmesi vakası yaşanmadığı" ifadeleri, "Kaza öncesi madenci yakınlarının karbonmonoksit tedavisi gördüğünü" beyan eden salondaki dinleyicilerin tepkisini çekti.

Mağdur avukatlarından Denizer Şanlı ise oluşturulan bilirkişi heyetinin ocakta inceleme yapmaya başladığını hatırlatarak, TKİ mühendisleri gözetiminde yürütülen "karotlu" sondaj çalışmalarına, dava sonucunun söz konusu işletmeyi etkileme ihtimali bulunmasından dolayı bilirkişi heyetinden uzmanların eşlik etmesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşma sonunda taleple ilgili karara varılacağını bildirdi. Daha sonra duruşmaya öğle arası verildi.

Duruşmayı izleyenler arasında bulunan CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, gazetecilere yaptığı açıklamada, suçluların alacağı cezanın, hayatını kaybeden 301 işçinin yakınları için teselli olacağını söyledi.

Göker, şehit olan madencilerin tazminatlarının bir an önce ödenmesi gerektiğini vurguladı.

Kazada ölen Ahmet Güven'in babası Kamber Güven ise verilen sözlerin yerine getirilmediğini iddia etti.


- Olay


Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs 2014'te 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci ölmüş, 162 işçi sağ kurtarılmıştı.

Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada tutuklu 6 sanık ile beşinci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.