Soma'daki maden faciası davası

Soma'daki maden faciası davası
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 35'inci oturumu tamamlandı

MANİSA (AA) - Soma'daki maden faciasına ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 35'inci oturumu tamamlandı.

Duruşmada tanık olarak dinlenen makine bakımcısı Naim Kılıç, olay günü A panosunda çalışırken birden fanların durduğunu, ardından da yoğun duman geldiğini söyledi.

Emniyetçilerin yönlendirmesiyle bir süre mekanize kaçağında bekledikten sonra çıkışa geçtiklerini, orada çalışan birinin yönlendirmesiyle 4. bandın bantlarını kestiğini anlatan Kılıç, sonrasında kurtarma ekiplerince çıkarıldığını ifade etti.

Kılıç, olay öncesi acil durum tatbikatı yapılmadığını dile getirerek, şikayetçi olmadığını bildirdi.

Şalterci Süleyman İnce de hava akımının son kısmında yer alan bantta çalıştığını belirterek, havalandırmadaki sorundan kaynaklandığı tahminiyle son zamanlarda bu bölgedeki havanın ısındığını ileri sürdü.

Olayın ardından yanlarına gelen tahlisiye ekibinin, yanlarında cihaz getirmedikleri için kendisiyle beraber 5 kişiyi bulundukları yerde bıraktığını dile getiren İnce, ocaktaki hava akımı tersine döndürülüp başka kurtarma ekibinin yönlendirmesiyle ocaktan çıkabildiklerini anlattı.

Olay günü çalışmayan bantçı Ümit ve Bülent Yılmaz kardeşler ise olayın ardından barajlama yapılacağı için olayın çıkış noktası olarak gösterilen 4. bandın sökülmesi işine katıldıklarını ifade ederek, yanmadığını gözlemledikleri bandın alt kısmını kesip çıkardıklarını kaydetti.

Bu arada mağdur avukatlarının oluşturulacak bilirkişi raporu için TKİ mühendisleri gözetiminde yürütülen "karotlu" sondaj çalışmalarına, dava sonucunun söz konusu işletmeyi etkileme ihtimali bulunmasından dolayı bilirkişi heyetinden uzmanların eşlik etmesi talebi, mahkeme heyetince bilirkişilerin talimatı doğrultusunda belirlenen koordinatlarda işin yapıldığı gerekçesiyle oy birliğiyle reddedildi.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmaya yarına kadar ara verdi.

- Olay

Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs 2014'te 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci ölmüş, 162 işçi sağ kurtarılmıştı.


Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada tutuklu 6 sanık ile beşinci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.