Soma'daki maden faciası davası

Soma'daki maden faciası davası
Tanık Mutluer: - "Madende üretimini arttıran vardiyaya prim düzeni getirildi. Vardiyalar arasında rekabet oluşturuyorlardı. Senden önceki vardiya bin 500 ton çıkardıysa senden bunun daha yükseğini çıkarmanı bekliyorlardı"

MANİSA (AA) - Soma'daki maden faciasına ilişkin 6'sı tutuklu 46 sanığın yargılandığı davada, tanıklar ifade vermeye başladı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, teknik nezaretçi Ertan Ersoy ve iş güvenliğinden sorumlu üç vardiya amiri Mehmet Ali Günay Çelik, tutuksuz sanıklardan 27'si, mağdur aileleri ile avukatlar katıldı.

Tutuklu 6 sanık, jandarma kordonu eşliğinde salonda kendilerine ayrılan bölüme alındı. Jandarma ekipleri, sanıkların etrafında çember oluşturarak, güvenliklerini sağladı.

Tanıklardan Ahmet Mutluer, kürsüye geldiği sırada fenalaştı. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, bunun üzerine sağlık ekiplerini salona çağırdı. Salondan çıkarılan Mutluer, tedavisinin ardından ifade verdi.

Ahmet Mutluer, facianın yaşandığı maden ocağında 2012'den sonra çalışmaya başladığını, olay günü bir sonraki vardiya olarak madene girmeye hazırlandıklarını, bu sırada madende yangın çıktığının anlaşılması üzerine kurtarma faaliyetine katıldığını, daha sonra facia nedeniyle bir süre psikolojik tedavi gördüğünü dile getirdi.

Soma Kömürleri AŞ'e ait Eynez ocağında işe ilk girdiği dönemde, düzenli bir çalışma sistemi olduğunu ancak aradan geçen zamanda üretim baskısıyla karşılaştıklarını ileri süren Mutluer, işe başladıklarında kendilerine düzenli bir eğitim verilmediğini, çalıştıkları ortamın son zamanlarda ısındığını, dar ve emniyetsiz alanlarda iş yaptıklarını anlatarak, bununla ilgili 2012'de madende çekilmiş bazı fotoğrafları mahkeme heyetine sundu.

Mutluer, çalıştıkları ortamdaki sıcaklığı ve havasızlığı yetkililere bildirdiklerini, bunun üzerine ölçüm yapıldığını ancak hava ve ısı değerlerinin normal olduğunun belirtildiğini aktardı.

Son zamanlarda artan üretim baskısı sonucunda tarama ve tamir işçisi olduğu halde üretim bölümüne kaydırıldığını ifade eden Mutluer, "Madende üretimini arttıran vardiyaya prim düzeni getirildi. Vardiyalar arasında rekabet oluşturuyorlardı. Senden önceki vardiya bin 500 ton çıkardıysa senden bunun daha yükseğini çıkarmanı bekliyorlardı." dedi.

Mahkeme Başkanı Ballı, Mutluer'in sunduğu bazı fotoğrafların kanıt olarak değerlendirilmesine karar verdikten sonra duruşmaya ara verdi.

- Olay

Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014'te saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci ölmüş, 162'si kurtarılmıştı.

Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada tutuklu 6 sanık ile beşinci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

Tutuksuz yargılanan 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.