Soma'daki maden faciası davası

Soma'daki maden faciası davası
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde 45'inci oturumu tamamlanan duruşmada, faciadan sağ kurtulan maden işçilerinin talimatla alınan ifadeleri ile maden ocağındaki keşif tutanağı okundu

MANİSA (AA) - Soma'daki maden faciasına ilişkin davanın 45'inci oturumu tamamlandı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve iş güvenliğinden sorumlu üç vardiya amiri Mehmet Ali Günay Çelik ile 40 tutuksuz sanıktan 27'si, mağdur aileleri ve avukatlar katıldı.

Duruşmada, faciadan sağ kurtulan maden işçilerinin talimatla alınan ifadelerinin okunmasına devam edildi. Madencilerin, ifadelerinde genelde bazı gaz maskelerinin çalışmadığını ileri sürmeleri dikkati çekti.

İfadelerin okunmasının tamamlanmasının ardından 5 Şubat'ta bilirkişi heyetinin bazı taraf avukatları eşliğinde maden ocağında keşif yapmasıyla ilgili tutanak okundu.

Mahkeme başkanı Aytaç Ballı, yarın taleplerin alınmaya başlanacağını belirterek, oturuma yarına kadar ara verdi.

- Olay

Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014'te saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci ölmüş, 162 işçi kurtarılmıştı.

Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada tutuklu 6 sanık ile beşinci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.