STK'lar AB üyelik sürecinden umutlu

STK'lar AB üyelik sürecinden umutlu
Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, AB'nin Türkiye'yi demokratik ve ekonomik anlamda önemli bir ülke olarak kabullenme süreci yaşadığını belirtiyor- TESK Genel Başkanı Palandöken:- "Dünyanın dev firmalarına sahip Türkiye zaten AB ülkesi" - Trabzon S

ANKARA (AA) - FUAT KABAKÇI - Sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileri, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine "umutlu" baktığını, AB'nin de Türkiye'yi demokratik ve ekonomik anlamda önemli bir ülke olarak kabullenme süreci yaşadığını belirtti.

STK temsilcileri, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde bu yıl uygulamaya girmesi beklenen vize muafiyetini ve üyelik sürecinin yansımalarını AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, AB'nin artık Türkiye'yi demokratik dengeler veya ekonomik konularda konularda önemli bir ülke olduğunu kabullenme sürecinde olduğunu ve Türkiye'nin projelerini sahiplenmek istediğini belirterek, "Ben (vize serbestisi sürecinden) çok umutluyum" dedi.

Palandöken, Türkiye ve AB'nin birbirlerinin bilgi ve birikimlerine ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Öyle tahmin ediyorum ki bundan sonraki süreçte proje transferleri AB'ye girmek için değil Avrupalı dostlarımıza ülkemizin kazanımlarını ve ne kadar çabuk geliştiğini anlatmak için olacak. Bizim hem hizmet hem finans sektörümüzün hem de zanaatkar kesimimizin bilgilerine ihtiyaçları var" şeklinde konuştu.

Sadece Almanya'da 3 milyon Türk'ün yaşadığını, Türklerin artık Avrupa'da işveren statüsünde olduklarını ifade eden Palandöken, "dünyanın dev firmalarına sahip Türkiye'nin hali hazırda AB ülkesi olduğu" yorumunu yaptı.

- "AB Türkiye’nin farkında"

AB'nin Türkiye'deki gelişim ve büyümenin farkında olduğunu kaydeden Palandöken, şöyle devam etti:

"Hem teknoloji hem bilgi birikimi hem de yeniliklere açık olmasıyla çok zengin bir nesil yetiştiriyoruz. Ben buna 'yeni nesil gençlik, yeni nesil esnaf' diyorum. AB, ülkemizdeki genç nüfusun ve girişimcilerin farkında. Dolayısıyla bundan sonraki süreçten biz ümitliyiz."

-Süreçten memnuniyet duyuyoruz

Trabzon Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu da Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecindeki gelişmelerin memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, "AB'ye uyum süreci içerisinde ülkemizin hazır hale getirilmesi ve bu yıl ekim ayında vize serbestisinin yürürlüğe girmesi umut verici" dedi.

Geri kabul anlaşması ve sığınmacı meselelerinin birbirine bağlı olduğunu söyleyen Salihoğlu, bu bağlamda Türkiye ve AB'nin karşılıklı taahhütlerini yerine getirmesinin de çok önemli olduğunu belirtti. Hacısalihoğlu, "Serbest dolaşımın ekonomik yansımaları gerçekten çok önemli. Çünkü makro seviyede baktığımız zaman Türkiye’nin AB ile ekonomik ilişkileri çok ileri seviyededir. AB ile ekonomik ilişkilerimizin gelişmesi kurulan diyalogların gelişmesine de bağlı. Bu diyalogları ne kadar sık tutarsak, ekonomik yönden gelişmeler de ona bağlı olarak fazla olacaktır" ifadelerini kullandı.

-Son dönemde süreçten çok umutluyum

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Başkanı Tekin Saraçoğlu ise Türkiye'nin çok daha önce AB'ye üye olması gerektiğinin altını çizdi. Bu konuya ilişkin son dönemde önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Saraçoğlu, "Ben özellikle son dönemde süreçten çok umutluyum" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.