Su kuşlarının sayımı yapıldı

Su kuşlarının sayımı yapıldı
- Afyonkarahisar Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Acıgöl, Karakuyu Gölü, Karamık Gölü ve Eber Gölün de yaşayan kuşların tür ve sayımı yapıldı

AFYONKARAHİSAR (AA) - Afyonkarahisar Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Acıgöl, Karakuyu Gölü, Karamık Gölü ve Eber Gölün de yaşayan kuşların tür ve sayımını gerçekleştirdi.

Afyonkarahisar Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü arasında yapılan protokolle Acı Göl, Karakuyu Gölü, Karamık Gölü ve Eber Gölünde yaşayan su kuşlarının 20 noktada tür ve sayımları yapıldı.

Araştırma ekibi ilk olarak Acı Göl'deki kuşların sayımını yaparken ilk günkü çalışmalara kuş gözlemcisi Mustafa Erturhan, Afyonkarahisar Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünden Orman Mühendisi Cihan Yüksel ile Orman Mühendisi Abdulkadir Sevinç katıldı.

Orman Mühendisi Sevinç, sulak alanlardaki kuş sayımı işini Orman ve Su İşleri Bakanlığının önem verdiği çalışmalar arasında yer aladığını, bu sene içinde önemli 4 gölde sayım işlemlerinin gerçekleşeceğini belirtti. Sevinç ayrıca, şubat ayı döneminde Acı Göl'de yapılan ilk sayımda, 20 kuş türüne ait 8 bin 31 bireyin sayılıp rapor edildiğini söyledi.

Çalışma hakkında bilgi veren Doğa Koruma Biyoizlem Müdürü Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, bu sayımların, Wetlands International (Uluslararası Sulakalan Kurumu) tarafından organize edilen küresel bir sayım organizasyonunun parçası olduğunu ifade ederek, sayımların, su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu ve sulak alanlarda kümelendikleri zaman yapıldığını ve bu verilerin il Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne verileceğini söyledi.

Son olarak bu sayımların yıllık değil, uzun periyotlar açısından değerlendirildiğini ifade eden Erişmiş, bu sayımların ekosistemin dengede olup olmadığını ve kuşların çeşitli etkenlerle zarar görüp görmediği konusunda da kendilerine ipuçları verdiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.