Suriye'de "Ağır Bombardımanlar" İçin Rusya-iran-suriye İşbirliği

Suriye'de "Ağır Bombardımanlar" İçin Rusya-iran-suriye İşbirliği
Suriye'de 11 aydır hava saldırıları düzenleyen Rusya, İran'da hava üssü kullanmaya başlayarak ağır bombardımanlar konusunda avantaj elde etti

İSTANBUL/ANKARA (AA) - Suriye'de 30 Eylül 2015'te muhalif güçlere ve sivillere yönelik başlayan Rus hava saldırıları büyük ölçüde Lazkiye ilindeki Hımeymim hava üssünden düzenleniyordu.

Rusya'nın İran'daki Hemedan Şehit Nuje Hava Üssü'nü de kullanmaya başlamasıyla Rus hava saldırıları yeni bir aşamaya girdi.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, uzun menzilli TU-22M3 ve kısa menzilli SU-34 tipi ağır bombardıman uçakları, 15 Ağustos'ta Kuzey Osetya'daki Mozdok üssünden havalanarak İran'daki Hemedan üssüne konuşlandı. Bu uçaklar 16 Ağustos'ta ilk kez İran'ın batısındaki Hemedan Hava Üssü'nden tam bomba yüküyle havalanarak son 4 günde Suriye'de Halep, İdlib, Deyr ez-Zur illeri ile Bab ilçesini vurdu. Ağır bombardıman uçaklarına Hımeymim'den kalkan SU-30, SU-35 jetleri koruma uçuşu sağladı.

Rusya, Hımeymim'den Su-25 ve Su-30 uçaklarıyla yürüttüğü saldırılara uzun mesafeli bombardıman uçaklarını 17 Kasım 2015'te dahil etmişti.

Ancak Hımeymim üssündeki pist uzunluğu, 54 tonluk TU-22M3 ve 14 tonluk SU-34 uçaklarının kalkıştan sonra yüksek irtifaya hızla ulaşmasına yetmiyordu. Bu durumda yerden ateş açan muhaliflerin menzillerine girebiliyorlardı.

İran'da elde edilen üs ise Rusya'ya Suriye'de kullandığına göre iki kat uzunlukta bir pist kazandırmış oldu.

Daha önce ağır bombardıman uçaklarını Suriye'deki hedeflerine yaklaşık 2 bin kilometre uzaklıktaki Kuzey Osetya'nın Mozdok üssünden getiren Rusya, İran'a yerleşerek mesafeyi 1000 kilometreye düşürmüş oldu.

Rusya'nın Kuzey Osetya-Hazar Denizi-İran-Irak-Suriye hava sahaları üzerinden kurduğu askeri köprü İran-Irak-Suriye olacak şekilde kısaldı.

Uçuş süresinden ve yakıttan tasarruf edecek Rus uçakları, böylelikle taşıyabildikleri mühimmat miktarını 3 katına çıkaracak.

Halihazırda 500 kilogram ağırlığındaki serbest düşüş bombalarıyla hedefleri vuran halı tipi bombardıman uçağı olarak adlandırılan bu uçaklar, hedef seçmeden tüm sahayı bombalayarak yüksek tahribata neden oluyor.

-Ağır bombardıman uçakları muhalifleri hedef aldı


Son 3 gündür Halep ve İdlib'i vuran Rus ağır bombardıman uçakları, Halep'in güneyindeki Han Tuman köprüsünde 10 kişinin, Halep'in güney ucundaki Ramusa semtinde 19 kişinin, Halep'in Tarık El Bab semtinde 21 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Suriye ordusundan ayrılan askeri strateji uzmanı eski Yarbay Ahmed Rahal, AA muhabirine, Rusya'nın ağır bombardıman uçaklarının büyük yıkım gücüne sahip olduğunu söyledi.

Benzer tip uçakları ABD'nin Irak'ta kullandığını ama hedefe isabet açısından Amerikan uçaklarının çok daha dikkatli olduğunu belirten Rahal, "Rus uçakları 10 kez muhaliflerin bölgesini vurup bir kez DAEŞ bölgesini vuruyor ve bunu uluslararası topluma DAEŞ'le mücadele olarak aktarıyor." dedi.

-İran'da "İslam Devrimi'nden sonra bir ilk


Hemedan üssünün Rusya'ya açılmasıyla İran'da "1979 İslam Devrimi"nden sonra ilk kez yabancı bir devlete ülkedeki askeri tesisleri kullanma izni verilmiş oldu.

İran anayasasının herhangi bir yabancı devlete üs verilmesini yasaklayan hükümlerine karşın yönetim bunun üs tahsisi değil, kısmi işbirliği olduğunu savunuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.