Suriye'de ateşkes mutabakatı

Suriye'de ateşkes mutabakatı
Rusya Devlet Başkanı Putin:- "Bugün, olmasını uzun zamandır beklediğimiz ve bunun için çalıştığımız bir haber geldi. Üç belge imzalandı. Birincisi, Suriye hükümeti ile silahlı muhalifler arasında Suriye topraklarında ateşkesin sağlanması. İkincisi ateşkes

MOSKOVA (AA) - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde gece yarısı başlayacak ateşkes mutabakatı için "Bugün, olmasını uzun zamandır beklediğimiz ve bunun için çalıştığımız bir haber geldi. Üç belge imzalandı. Birincisi, Suriye hükümeti ile silahlı muhalifler arasında Suriye topraklarında ateşkesin sağlanması. İkincisi ateşkesin gözlemlenmesi için gerekli önlemlerin alınması. Üçüncüsü de müzakerelere başlamak için hazır olunduğuna dair deklarasyon." dedi.

Moskova'da Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşen Putin, Suriye'de Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde bu gece 00.00 itibarıyla uygulanmaya başlayacak ateşkes mutabakatının sağlandığını, anlaşmaya Türkiye'nin büyük katkı sağladığını vurguladı.

Putin, "Kısa bir süre önce Moskova'da Rusya, Türkiye ve İran dışişleri bakanları toplantısı düzenlendi. Bu üç ülke, Suriye'de barışçıl sürecin garantörlüğünü üstlendi." diyerek, varılan anlaşmaların kırılgan olabileceğini ve dikkatli takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Ateşkese katılan grupların bir an önce Astana'da görüşmelere başlamasının önemine de işaret eden Putin, ayrıca Savunma Bakanlığının önerisi üzerine Suriye'deki Rus askeri varlığının azaltılmasını kabul ettiğini açıkladı.

- Türkiye ve Rusya garantör

Rusya Savunma Bakanı Şoygu da Putin'e verdiği raporda, ateşkesin takibi konusunda Ankara ile irtibatın sağlanması için kırmızı hat kurulduğu bilgisini verdi.

Şoygu, "Direktifiniz doğrultusunda Savunma Bakanlığı iki aydır Türkiye'nin arabuluculuğunda muhalif grup liderleriyle görüşmelerde bulundu. Görüşmelere yedi muhalif grubun önde gelen komutanları katıldı. Bu gruplar Suriye'nin merkezinde ve kuzeyinde büyük toprakları kontrolünde bulunduruyor." dedi.

Ateşkes mutabakatına Ahraruş Şam'ın aralarında bulunduğu yedi grubun imza attığını belirten Şoygu, "Bu, yaklaşık 62 bin silahlı muhalifi kapsıyor. Bu gruplar silahlı muhalefetin ana gücünü oluşturuyor. İki ay boyunca hangi grubun nerede bulunduğunu haritada üzerinde belirledik." diye konuştu.

- Anlaşma BM Güvenlik Konseyi'ne taşınacak

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da muhaliflerle rejim arasında imzalanan üç belgenin, BM Güvenlik Konseyi'nde resmiyet kazanması için gerekli çalışmalara başladıkları bilgisini verdi.

Lavrov, Türkiye ve İran ile yapılan çalışmalar neticesinde Astana'da görüşme hazırlıklarına başlandığını ifade ederek, "Görüşmelere bu aşamada Mısır'ı davet edebiliriz. İlerleyen aşamalarda Suudi Arabistan, Katar, Irak ve Ürdün'e de katılım daveti yapılabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Sergey Lavrov, ABD'de başkan seçilen Donald Trump göreve başladığında, ABD'nin de sürece katılmasını ümit ettiğini sözlerine ekledi.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.