Suriye'deki iç savaş doktor sayısını da azalttı

Suriye'deki iç savaş doktor sayısını da azalttı
Yeryüzü Doktorları Genel Müdürü Doğan:- "Suriye'de normal zamanlarda yaklaşık 35-40 bin hekim olduğu birkaç raporda geçiyor, özellikle son bir yıl içerisinde bu sayının 4 bine kadar düştüğü tahmin ediliyor"- "Suriye'de doktorlar zor şartlar altında görev

İSTANBUL (AA) - İSMAİL ÖZDEMİR - Yeryüzü Doktorları Genel Müdürü Ali Doğan, Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle ülkede görev yapan doktor sayısının 35-40 binden 4 bin civarına düştüğünü belirtti.

Suriye'de 2012 yılında başlayan iç savaşta binlerce insan Esed rejimi ve rejime destek verenlerce öldürüldü. İlk günden itibaren birçok yardım kuruluşu, mağdur Suriyeliler için bölgede yardım faaliyetlerinde bulunuyor.

Sağlık alanında Suriye'de önemli çalışmalar gerçekleştiren Yeryüzü Doktorları Derneği Genel Müdürü Doğan, bölgedeki sağlık çalışmaları hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

Doğan, iç savaşın başladığı ilk zamanlarda yardımlarını daha çok Lübnan sınırına yakın bölgelere gönderdiklerini, bu amaçla 8 milyon dolar değerinde ilaç bağışı gerçekleştirdiklerini belirterek, sınırın sıfır noktasındaki hastanelerde muayene yaptıklarını anlattı.

İç savaşla başlayan göçün etkileri üzerine Hatay Yayladağı'nda sağlık istasyonu kurduklarını aktaran Doğan, "O bölgeler için cerrahi çanta projesi yaptık. İçerideki hekimlerin iki, üç ameliyatı yerinde yapabileceği ekipmanın yer aldığı büyük sırt çantaları hazırladık. Geçen sene 14 Mart Tıp Bayramı'na doğru Suriye’nin 'O hekime ihtiyacı var' kampanyası yaptık. Suriye'de normal zamanlarda yaklaşık 35-40 bin hekim olduğu birkaç raporda geçiyor, özellikle son bir yıl içerisinde bu sayının 4 bine kadar düştüğü tahmin ediliyor" diye konuştu.

- "Suriye'ye dışarıdan doktor girmesi çok zor"

Ali Doğan, çatışma bölgelerinde içeride kalmak isteyen doktor sayısının çok az olduğunu, gönüllü ya da profesyonel olarak dışarıdan Suriye'ye girmenin de oldukça zorlaştığını kaydetti.

Suriye'de kamu düzenin bozulması nedeniyle doktorların maaş alamaz duruma geldiğini ifade eden Doğan, "Yürüttüğümüz projede 50 hekimin maaşını destekleyecek kadar bir kampanyamız oldu, şu an kampanya kapsamında 10-15 arası hekime maaş ödemelerimiz devam ediyor. Şimdi bir partner kuruluşun yürüttüğü hastanelerde çalışan 15 kadar hekimi daha destekleyeceğiz. Desteklediğimiz hekimler Bayırbucak bölgesindeki hastanede görev yapıyor. Suriye'de doktorlar zor şartlar altında görev yapıyor. Bombalamalar sonrasında hastaneler yıkıldı, birçok doktor hayatını kaybetti" bilgisini verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.