Suriyeli kadın ressam savaşı sanatıyla anlatıyor

Suriyeli kadın ressam savaşı sanatıyla anlatıyor
Doğu Gutalı ressam Selam, iç savaşın 5 yılını anlattığı 65 çalışmasını sergiledi- Sergide yer alan eserler, savaşın Suriyelilerin günlük yaşamına olan etkisini, annelerin acılarını, abluka altındaki bölgelerde açlıkla mücadele çocukların çaresizliğini, si

ŞAM (AA) - MOHAMAD MİSTO - Suriye'de başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde yaşayan kadın ressam Macide Selam, 6'ncı yılına giren savaşı çalışmalarıyla yansıttı.

Suriyeli 51 yaşındaki Selam, günlük yaşamın her alanını etkileyen savaşı ve savaş ortamında yaşananları anlatan çalışmalarını Duma ilçesinde bir sergide Suriyelilerle paylaştı.

Selam'ın karikatür ve resimlerden oluşan 65 çalışmasının yer aldığı sergiyi çok sayıda kişi ziyaret ediyor.

Sergide yer alan eserler, savaşın Suriyelilerin günlük yaşamına olan etkisini, annelerin acılarını, abluka altındaki bölgelerde açlıkla mücadele çocukların çaresizliğini, sivillerin hedef alınmasını, savaşın zorluklarını renkli tasvirlerle ortaya koydu.

Selam, AA muhabirine savaştan önce de hobi olarak resim yaptığını, devrim başladığında da devrim için bir şeyler yapmak istediğini ve bunun için yeteneği olan resmi seçtiğini anlattı.

"Resimlerimde terörden bahsediyorum. Beşşar Esed, terörün başı olduğunu söylemiyor, bazı çalışmalarımla bunu göstermeye çalıştım." diyen Selam, eserlerinde, kadın esirlerin durumunu, annelerin acılarını, insanların zafere ulaşana kadar devrimde ısrarını yansıtmaya çalıştığını ifade etti.

Esed'in zulmünü "Biz bu bölgede çok acılar çektik, ablukadan dolayı. Çocuklar okula gitmeden önce aileleri yedirecek bir şey bulamıyordu" sözleriyle aktaran 6 çocuk annesi Selam, karikatür ağırlıklı çalışmalarında da Beşşar Esed rejimini, uluslararası toplumun Suriye'de olanlara ilgisizliğini, müzakere süreçlerini, Hizbullah, İran ve Rusya'nın rejime desteğini kendi çizgileriyle gözler önüne seriyor.

Her çizdiği resim ve karikatürün bir hikayeden esinlendiğini dile getiren Selam'ın 28 yaşındaki oğlu 2012 yılından beri rejim güçlerinin elinde esir bulunuyor. Selam, eserlerinin bazılarında da kendi hikayesini aktarma çalıştığını belirterek, "Bazı resimlerim tutuklu oğluma özlemimi yansıtıyor, acımı anlatıyor." dedi.

Selam'ın eşi Muhammed Seriyul, karısının çalışmalarının tam olarak içinde bulundukları durumu ve yaşadığı acıları anlattığını belirtti. Sanatın savaşta çok önemli olduğunu ve savaşı belgelendirdiğini vurgulayan Seriyul, eşinin Suriyelilerin psikolojisini yansıtan çalışmalarından çok etkilendiğini söyledi.

Sergiyi ziyaret eden kız çocuğu Hibe Şami de "Ben resmi çok seviyorum. Buraya öğrenmek için geldim. Resimlerden rejimin düşürülmesinin ve özgürlüğe kavuşmamızın ne kadar önemli olduğunu anladım." diye konuştu.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.