Suriyeli Muhalifler Rejim İle Doğrudan Görüşmek İstiyor

Suriyeli Muhalifler Rejim İle Doğrudan Görüşmek İstiyor
Muhalefet heyeti üyesi Bahra:- "Muhalifler olarak Cenevre’ye rejim heyeti ile doğrudan ciddi şekilde görüşmek için geldik"- "Görüşmelerde siyasi geçiş konusundaki en önemli konu, siyasi süreci yürütecek tarafa verilecek yetkilerdir"- "Seçim konusu karışık

CENEVRE (AA) - MUHAMMED SHEKH YUSUF - İsviçre'nin Cenevre kentinde Suriye görüşmelerinin 8. turunda yer alan muhalefet heyeti üyesi Hadi Bahra, rejim heyeti ile doğrudan görüşmek için toplantıya katıldıklarını belirterek, "Görüşmelerde siyasi geçiş meselesindeki en önemli konu, siyasi süreci yürütecek tarafa verilecek yetkilerdir." dedi.

Cenevre’deki görüşmelere ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Bahra, muhalefet heyetinin doğrudan görüşmelere hazır olduğunu söyledi.

Bahra, "Muhalifler olarak Cenevre’ye rejim heyeti ile doğrudan ciddi şekilde görüşmek için geldik. Görüşmelerde siyasi geçiş meselesindeki en önemli konu, siyasi süreci yürütecek tarafa verilecek yetkilerdir." diye konuştu.

- "Rejim heyetinin ciddi niyeti yok"

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın, rejim heyetine, siyasi geçiş konusunda baskı yapması gerektiğini belirten Bahra, "Rejim heyetinin, Suriye krizinin çözümüne ilişkin ciddi bir niyeti yok. Dolaysıyla BM'nin çabaları da bir sonuç vermeyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Bahra, de Mistura ile Cenevre'deki görüşmelerin ilk haftasında sürekli görüştüklerini ve toplantıya çok olumlu başladıklarını hatırlattı.

De Mistura'nın temel ilkeleri içeren bir belge sunduğunu ve kendilerinin de başka bir belge ile karşılık verdiğini aktaran Bahra, sonrasında rejim heyetinin bilgi vermeden Cenevre’yi terk ettiğini anlattı.

Muhalefet heyetinin BM temsilcisi ile görüşmeleri sürdürdüğünü kaydeden Bahra, görüşmelerde siyasi geçiş meselesiyle ilgili konuların ele alındığını dile getirerek, "BM heyetinin rejim heyeti ile ulaştıkları sonucu dinleyeceğiz. Önümüzdeki süreçte BM temsilcisinin, kamuoyuna bu konu hakkında açıklamalar yapmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Önemli olan geçici yönetime verilecek yetkiler olacak"

Görüşmelerde, siyasi geçiş, anayasa, seçimler ve terörle mücadele konularının ele alındığının altını çizen Bahra, "Yeni anayasa taslağına halk oylamasının ardından seçimlere geçmeden önce güvenli ve tarafsız bir ortamın sağlanması şart. Bu iş ise geçici yönetimin görevi olacaktır." dedi.

Bahra, geçici yönetime ilişkin görüşlerinin, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının uygulanması çerçevesinde görüşmelerin yapılması olduğunu aktardı.

"Siyasi geçiş ile yeni anayasa çalışmaları olacak, seçimlere geçilecek, bunları yürütecek ise geçici yönetimdir.” diyen Bahra, Suriye geçici yönetimde oluşturulacak yönetim heyetinin şeklinin önemli olmadığını belirtti.

Bahra, "Geçici yönetimin şekilleri önemli değil, belki başkanlık şekli olur, belki tam yetkili bir hükümet şekli alabilir. Bu adlandırmaların şu an için bir önemi yok. Bizim için önemli olan, kurulacak geçici yönetimin Cenevre bildirgesine uygun ve tam yetkili bir yönetim olmasıdır. Önemli olan geçici yönetime verilecek yetkiler olacak." diye konuştu.

- "Seçim meselesi çok karışık"

Siyasi geçiş ile yapılacak seçimlere ilişkin Bahra, "Seçimler meselesi çok karışık bir konu. Seçimler konusu, yeni Suriye'ye ulaşmak için çok önemli bir unsur teşkil ediyor." dedi.

Bahra, seçim konusunda pek çok sorunla karşı karşıya olduklarını vurgulayarak, "Seçim konusu karışık. Karışık olmasının nedeni ise Suriye halkının yarısına yakın bir oranının (iç ve dış göç nedeniyle) yerlerinden edilmesi. Bu insanların çoğunun kimlik belgeleri yok. Yeni doğan çocuklarının da belgeleri yok." şeklinde konuştu.

- "Etki sahibi ülkelerle iletişimimizde sınır yok"

Doğu Guta'da yaşanan sıkıntılara dikkati çeken Bahra, sözlerini şöyle sürdürdü:

"BMGK’ya Doğu Guta'da kalıcı çözüm için mektup gönderdik. Mektupta, özellikle insani konular, ateşkesin sağlanması, insani yardımların girmesi, hastalar ve hasta çocukların bölgeden tahliyesi konuları yer aldı. Ruslarla irtibat sağlamak için bazı diplomatlar ile iletişim kurduk. Gerginliği azaltma bölgeleri anlaşmasına imza atan bazı askeri gruplar için de iletişim sağladık. Gerginliği azaltma bölgeleri anlaşmasında Rusya'ya bir garantör ülke olarak çok önemli sorumluluk düşüyor. Dolaysıyla etki sahibi ülkelerle iletişimimizde bir sınır yok."

Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin 28 Kasım’da başlayan 8. turu, 4 gün sürdükten sonra görüşmelere rejim heyetinin ayrılmasının ardından birkaç gün ara verilmişti. Daha sonra muhalifler ve BM heyeti arasında görüşmelerle süreç yeniden başlamıştı. Pazar günü rejim heyetinin Cenevre'ye yeniden dönmesi sonucu görüşmeler tarafların katılımıyla yeniden başladı. Geçiş yönetimi, anayasa, seçimler ve terörizmle mücadeleden oluşan 4 temel başlık, görüşmelerin ana gündemini oluşturuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.