Suriyeli öğrenciler "GEM"de hayata hazırlanıyor

Suriyeli öğrenciler "GEM"de hayata hazırlanıyor
İç savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye'ye sığınan Suriyeli öğrenciler İstanbul'da 73 Geçici Eğitim Merkezi'nde (GEM) eğitim ve öğretim alarak hayata hazırlanıyor- İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Yelkenci:- "Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından

İSTANBUL (AA) - LALE BİLDİRİCİ - Ülkelerinde yaşanan savaş nedeniyle yaşadıkları yeri terk ederek Türkiye'ye sığınan Suriyeli öğrenciler İstanbul'da toplam 73 Geçici Eğitim Merkezi'nde (GEM) eğitim ve öğretim alarak hayata hazırlanıyor.

AA muhabirine konuşan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Suriye halkının ülkelerinde yaşanan savaş nedeniyle yakın coğrafyalara göç ettiğini anlattı. Suriye'den en büyük göçün Türkiye'ye olduğuna dikkati çeken Yelkenci, "Ülkemiz asırlar boyu sahip olunan kardeşlik kültürünü devam ettirmek adına Suriye'den gelen sığınmacılara kucak açtı." dedi.

Suriye'den gelen sığınmacıların ülkeye geldiklerinde birçok ihtiyaçları olduğunu ifade eden Yelkenci, özellikle çocuklar için eğitim ihtiyacının ortaya çıktığını dile getirdi. Suriyeli çocukların eğitimi konusunda bakanlığın hemen harekete geçtiğini vurgulayan Yelkenci, şöyle konuştu:

"Gereken hızlı mevzuat düzenlemeleri ile süreç planlandı. Bu noktada, Yabancı Öğrenci Bilgi Sistemi (YOBİS) ve Geçici Eğitim Merkezleri oluşturuldu. Başlarına koordinatör atanan GEM'leri bir okul gibi işlev görmek durumundaydılar. Burada öğretmen ihtiyacı vardı. Çocuklar Suriyeli olduğu için, öğretmenlerin de Suriyeli olması beklenirdi. Bu anlamda, Suriye'den gelen öğretmen yeterliliklerine sahip kişilerin seçimi için mülakat komisyonları oluşturuldu. Bu komisyonlarla beraber bu seçimler yapıldı. Öğretmenlerin çalışması gönüllülük esasına dayalı idi. Ancak bu arada UNICEF'le görüşme yapılarak bakanlığımız, İstanbul'daki Suriyeli öğretmenlere de 260 Dolar gibi bir destek sağlamış oldu. Bu çerçevede çalışmalar yürütüldü ve doğru bir zemine oturtuldu. Bu zemin üzerinde, çalışmalarımız yürüyor. Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından 30, belediyeler tarafından 43 olmak üzere toplam 73 Geçici Eğitim Merkezi'nde 43 bin 780 Suriyeli öğrenciye ulaşıldı. İstanbul'da yaklaşık 44 bin öğrenci bu merkezlerde eğitim görüyor."

Bilinçlendirmenin önemli olduğundan bahseden Yelkenci, Suriye'de zorunlu eğitimin Türkiye'deki gibi 12 yıl olmadığını belirtti.

Yelkenci, Suriye'de zorunlu eğitim çağı süresine bakıldığında, bu süreye tekabül eden nüfusun yaklaşık 75 bin olduğunu dile getirerek, gelecek yıl daha fazla öğrenciye ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi. Suriyelilerin yoğun olarak göçtükleri ilçeler olduğunu aktaran Yelkenci, en önemli sorunun dil sorunu olduğunu dile getirdi. Öğrencilerle doğru iletişim kurabilmek açısından dil sorununun önemli olduğunu anlatan Yelkenci, diğer önemli sorunların servis ve mekan olduğunu vurguladı.

Nüfusun yoğun olduğu ilçelerde ikili öğretim yapıldığı için okulların kullanılamadığını söyleyen Yelkenci, şunları kaydetti:

"Burada sivil toplum kuruluşları ve belediyeler devreye giriyor. Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri eğitimin doğru mekanlarda sağlanması için çok yardımcı oluyor. Talim Terbiye Kurulu tarafından yapılmış bir programları da var. Bizim programla uyumlu olması için çocuklar ileride ilkokul 25 saat ortaokul ve lisede haftalık 30 saatten oluşan programlar var. Bu programlar içerisinde hem Arapça hem de Türkçe dersleri var. Programların sağlıklı yürütülebilmesi için dil sorunu karşımıza çıkıyor. Resmi rakamlara göre, 2.5 milyon Türkiye'ye gelen Suriyeli mülteci var. Akış devam ediyor. Zaman içinde de mevzuat düzenlemeleri ve pratik sorunlarla ilgili çözümleri de ortaya koyarak bir kardeşlik yaklaşımıyla samimiyetle gönülden, çocuklarımızın eğitim sorunlarını daha nitelikli bir şekilde çözmeye devam edeceğiz."

- GEM'de çocuk olmak

Geçici Eğitim Merkezi'nde eğitim ve öğretim gören çocuklar, hüznü ve sevinci bir arada yaşıyor. Eğitimlerine İstanbul'da devam etmekten mutluluk duyan çocukların tek isteği savaşsız sevgi dolu bir dünya... Suriyeli öğrenciler, Matematik, Fizik, Türkçe ve İngilizce gibi dersleri alarak, geleceklerine hazırlanıyor.

GEM'de okuyan 9 yaşındaki Semih Elşeyh, ailesiyle savaştan kaçarak İstanbul'a sığındıklarını söyledi. 3.5 yıldır İstanbul'da yaşadıklarını söyleyen El Şeyh, "Savaşta çocukların yaşadıkları çok acı. Suriye'de Şam'da yaşıyorduk. Evimiz ve bahçemiz vardı. Savaştan kaçmak zorunda kaldık. Anneannem ve dedem Suriye'de. Dedem hasta. Onları çok özlüyoruz. İstanbul'da ise eğitimimize devam ediyoruz. Günde 5 saat eğitim alıyoruz. İstanbul'da olmaktan mutluyum. İleride başka gezegenlere gitmek için astronot olmak istiyorum." diye konuştu.

İstanbul'a sığınanlardan 7 yaşındaki Sendy Kuruş da, 3 kardeş olduğunu ifade etti. Kuruş, bir senedir İstanbul'da ailesiyle yaşadığını anlattı. Suriye'deki evini hatırlamadığını belirten Kuruş, "İstanbul'da olmaktan mutluyum." dedi.

11 yaşındaki Muhammed Tavuz da, İstanbul'da eğitimine devam eden Suriyeli öğrenciler arasında bulunuyor. Tavuz, "3 senedir İstanbul'da yaşıyorum. 2 kardeşiz. Annem ev hanımı babam elbise satıyor. Suriye Halep'ten savaş nedeniyle İstanbul'a sığındık. Burada eğitimime devam ediyorum. Türkçe, Arapça, Matematik, İngilizce öğreniyorum. Türkçe'yi öğrendim. Gelecekte Suriyeli kardeşlerime yardım etmek isterim. Onlara iş vermek isterim. Suriye'yi de özlüyorum, Türk arkadaşlarımı çok seviyorum." dedi.

- "Türkiye bizi 2 defa kurtardı"

Fatih'te Geçici Eğitim Merkezi'nde İdareci ve Halkla İlişkiler Müdürü Suriyeli Ahmet El-Şeyh, savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye'ye geldiklerini ve 3.5 yıldır burada yaşadıklarını söyledi. Suriyelilere hizmet vermek için okul açmak istediklerini anlatan El Şeyh, Suriyelilerin mağdur kalmaması için de eğitim almalarına izin verildiğini vurguladı.

El Şeyh, şunları söyledi:

"GEM'de, müfredatımız Suriye'de kullandığımız Arapça müfredat. Çocuklarımızı mutlu etmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimize Türk okullarındaki gibi, Matematik, İngilizce, Coğrafya, Türkçe, Fizik, Kimya gibi tüm dersler veriliyor. Öğrencilerimiz arasında fakir ve yetim olanlar fazla. Bu çocuklarımızın ihtiyaçları oluyor. Eğitimin önemi, öğrencilerimiz Suriye'ye döndükleri zaman donanımlı olmaları gerekiyor. Hem Suriye hem Türkiye geleceği için eğitim verilmesi gerekiyor. Amacımız da ilerde resmi bir okul açmak. Suriyeli daha çok çocuğa eğitim ve hizmet etmek istiyoruz. Türkiye'ye de teşekkür etmek istiyoruz. Türkiye bizi 2 defa kurtardı. Hem ölümden hem de cehaletten kurtarmış oldu."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.