Suriyeli sığınmacı kızların "futbol" merakı

Suriyeli sığınmacı kızların "futbol" merakı
Teknik direktör Ali: "Bazı aileler erkek futbol takımının yanında kız çocuklarının da spor yapabileceği bir takımın kurulmasını istedi. Bunun üzerine top oynamak isteyen kız çocuklarını bir araya getirdik" "Spor sayesinde, yaşadıkları acı bir nebze olsun

DUHOK (AA) İDRİS OKUDUCU/YUNUS KELEŞ - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yer alan Duhok'taki çadır kampta hayata tutunmaya çalışan Suriyeli sığınmacılar, yaşadıkları birçok zorluğa rağmen kız çocuklarının sıkıntılarını unutarak, keyifli vakit geçirmesi amacıyla kendi imkanları çerçevesinde iki ay önce futbol takımı kurdu.

Suriye'den gelen Kürtler için yaklaşık 4 yıl önce kurulan Domiz Sığınmacı Kampı'nın sakinleri, kız çocuklarının futbol oynamasına sıcak bakılmayan Irak gibi bir ülkede, bu duruma hiç aldırış etmedi. IKBY tarafından inşa edilen halı saha üzerinde top koşturan kız oyunculara teknik direktörlük yapan Cemal Seydo Ali, takımın kurulma aşamasını AA muhabirine anlattı.

Söz konusu talebin ailelerden geldiğine dikkati çeken Ali, "Bazı aileler erkek futbol takımının yanında kız çocuklarının da spor yapabileceği bir takımın kurulmasını istedi. Bunun üzerine top oynamak isteyen kız çocuklarını bir araya getirdik. Şu anda takımda 11 kız çocuk var ve büyük bir heyecanla haftada bir kez bir araya gelip, top oynuyorlar. Spor sayesinde, yaşadıkları acı bir nebze olsun hafifliyor." dedi.

Ali, takımın tüm teçhizat ve malzemelerinin aileler tarafından karşılandığını belirterek, "Şu ana kadar hiç kimseden maddi yardım almadık. Formalar, top ve kramponlar aileler tarafından temin edildi. Daha kaliteli ve iyi koşullarda top oynamaları için uluslararası yardım kuruluşlarından destek bekliyoruz." diye konuştu.

- Kız çocuklarına, ailelerin "futbol" desteği

Suriye'deki iç savaş başlamadan önce ailesiyle mutlu bir hayata sahip olduklarını anlatan minik futbolculardan Solin Hasan (13), futbolu çok sevdiğini ve gelecekte daha iyi koşullarda yeşil sahalarda top koşturmayı istediğini ifade etti.

Solin, "Kamp içerisinde erkek çocuklar için daha önce bir halı saha inşa edildi ancak biz kız çocukları için herhangi bir spor aktivitesi yoktu. Bu halı sahadan biz de faydalanmak istedik. İlk önce biraz tuhaf karşılandı. Bazı aileler kız çocuklarının futbol oynamasının uygun olmadığını söyledi. Ancak ailem, bana destek verdi ve forma ile ayakkabı hediye etti." ifadelerini kullandı.

Babasının büyük desteğiyle top oynadığını belirten bir başka kız oyuncu Nur Sait de bir yıldan bu yana futbola merak sardığını dile getirdi.

Sait, şunları kaydetti:

"Yaklaşık bir yıldır top oynuyorum ancak halı saha da değil. Bunun değişmesini istedik ve daha iyi şartlarda güzel bir zeminde top oynamanın vakti geldiğine inandık. Bazı ailelerin girişimi sayesinde bir takım kuruldu. İki aydır top oynuyorum. Bu kadar çok seveceğimi tahmin etmemiştim. İnşallah bir gün yeşil sahada da top koşturabiliriz. Avrupa'da kadın futbol takımı her geçen gün artıyor ve burada da gelişmesini temenni ediyorum."

Sait'in babası Ahmet ise kızının futbol oynamasından mutlu olduğunu söyleyerek, "Erkekler gibi onun da futbola ilgi duyması gayet normal. Bunu, daha iyi bir seviyeye çıkarmasını istiyorum. Birçok ülkede artık rahat bir şekilde top oynayan kadınları görmek mümkün. Bunun bizim toplumumuzda da gelişmesi ve kabul görmesi lazım." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.