"Suriyelilere Kucak Açan Türkiye, Ab Ülkelerine Örnek Olmalı"

"Suriyelilere Kucak Açan Türkiye, Ab Ülkelerine Örnek Olmalı"
Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi İnsan Ticareti ile Mücadele Programı Araştırma Yetkilisi Healy: - "Avrupa ülkelerinde yaklaşık 1 milyon Suriyeli mülteci var şu anda. Yaklaşık 500 milyon nüfuslu bir Avrupa Birliği'nden söz ediyoruz. Türkiy

İSTANBUL (AA) - ARİF YAKICI - ANDAÇ HONGUR - Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) İnsan Ticareti ile Mücadele Programı Araştırma Yetkilisi Claire Healy, Avrupa ülkelerinde şu anda yaklaşık 1 milyon Suriyeli mülteci bulunduğunu belirterek, "Yaklaşık 500 milyon nüfuslu bir Avrupa Birliği'nden söz ediyoruz. Türkiye'deki mülteci sayısı ile karşılaştırıldığında bu çok düşük bir rakam. Çünkü Türkiye'de 3 milyon 500 bin mülteci var. Bu sorunun çözümü için Suriyeli mültecilere Avrupa Birliği yeterince destek olmuyor. Ben de bir Avrupalı olarak aslında bundan şikayetçiyim." dedi.

Avrupa Birliği'nin (AB) desteğiyle ICMPD tarafından gerçekleştirilen "İnsan Ticareti ile Mücadele - Aşama 2 Çalıştayı" için İstanbul'a gelen Healy, AA muhabirine Suriyeli sığınmacılara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Son yıllarda Batı Balkanlardan AB ülkelerine önemli bir göç dalgası olduğunu ifade eden Healy, Suriye'de yaşanan karışıklığın bunun önemli nedenlerinden biri olduğunu ve Suriye'de bir insani krizle karşı karşıya bulunulduğunu anlattı.

Healy, Suriye'deki savaştan etkilenen, savaş nedeniyle mağdur olan ve yerinden edilen insanlar üzerinde savaşın etkilerini anlamak amacıyla bir araştırma yaptıklarını ve bu kapsamda bir rapor hazırladıklarını söyledi.

Araştırma çerçevesinde Suriye'nin yanı sıra Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak gibi en fazla sığınmacı kabul eden ülkelerde de inceleme yaptıklarını aktaran Healy, "Suriye'de yaşayanlarla kapsamlı görüşmelerimiz oldu. İnsanların işlerini kaybetmesi, kalacak yerlerinin olmaması ve çocukların okula gidememesinin insanları daha savunmasız hale getirmesinin ana sorun olduğunu tespit ettik. Sığınmacıların bulunduğu ülkelerde iş erişimi çok kısıtlı, kalacak yerleri yok ve hayatta kalmak için mücadele ediyorlar." diye konuştu.

- "Savaş en çok kadınları ve çocukları etkiledi"

Suriyeli sığınmacılara ilişkin araştırmada ilginç sonuçlara da rastladıklarını dile getiren Healy, şunları söyledi:

"Suriyeli mültecilerin, örgütlü olarak insan ticareti mağduru olduğu yönündeki iddiaları da araştırdık. Suça karışan veya mağdur olan Suriyeli mültecilerin büyük kısmının, organize suç örgütleriyle ilişkili olduğuna dair somut bir şey söyleyemiyoruz. Suça karışan Suriyelilerin çoğunluğunun, çaresizlikten dolayı bu işlere bulaştıklarını tespit ettik. Ama Suriyeli mültecileri sömürenlere bakıldığında daha çok aileleri ve yakın akrabaları ortaya çıkıyor. Çünkü bu insanların yaşamak için paraya ihtiyacı var. Dolayısıyla aslında en yakınları tarafından insan ticareti mağduru haline geliyorlar. Örneğin aileler, kız çocuklarını ikinci eş olarak başka erkeklerle para karşılığında evlendiriyorlar. Dolayısıyla o kızlar mağdur haline geliyorlar. Ama aileleri ve yakınları tarafından mağdur ediliyorlar. Yani temel olarak aslında buradaki gözlemimiz ve araştırmalarda ortaya çıkan sonuç, örgütlü bir insan ticareti yapılmadığıydı. Kendi akrabaları ve yakınları tarafından sömürülüyorlar. Sömürü aslında daha yakınları tarafından yapılıyor ve bunun tespiti daha çok zor oluyor. Bu nedenle insan ticareti zanlısı olarak kimi tutuklayacaksınız ki? Diyelim ki bu bir suç. Ama aileler işin içine girdiği zaman bunun tespiti çok zor oluyor."

Suriye'de yaşanan karışıklığa da değinen Healy, "Suriye'de seyahat etmek bile çok güç. Bölgeler bazı grupların etkisi altında. Savaş en çok çocukları ve kadınları olumsuz etkiledi. Özellikle göç bağlamında, Balkan ülkelerinden Avrupa'ya bir hareket var. İnsanlar Batı Avrupa ülkelerine gitmek için kaçakçılara önemli paralar veriyor. Bu sınır geçişlerinde kaçakçılar önemli mali gelir elde ediyor." ifadelerini kullandı.

- "AB, Suriyeli mültecilere yeterince destek olmuyor"

Healy, Türkiye'nin, Suriyeli sığınmacılara çalışma izni vererek, geçici koruma sisteminin bir parçasını yerine getirdiğine, bunun da çok önemli olduğuna, çok fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye'nin bu konuda doğru yolda çok fazla adım attığına dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Avrupa Birliği'nin Suriyeli göçmenlere yeterince yardım etmediği konusundaki eleştirilerine de değinen Healy, "Avrupa ülkelerinde yaklaşık 1 milyon kadar Suriyeli mülteci var şu anda. Yaklaşık 500 milyon nüfuslu bir AB'den söz ediyoruz. Türkiye'deki mülteci sayısı ile karşılaştırıldığında bu çok düşük bir rakam. Çünkü Türkiye'de 3 milyon 500 bin mülteci var. Bu sorunun çözümü için AB yeterince destek olmuyor Suriyelilere. Ben de bir Avrupalı olarak aslında bundan şikayetçiyim. Suriyelilere kucak açan Türkiye, AB ülkelerine örnek olmalı." dedi.

Ülkeler arasında yasal olarak seyahat etmesine izin verilen insanların daha güvende olacaklarını aktaran Healy, "İnsanların bir ülkeden bir başka ülkeye gitmesi yasal olsa ve kolaylaşsa, o zaman insan ticareti mağduru sayısı azalacaktır. Çünkü asıl insan ticaretine yol açan neden, bu yasaklardır. Ülkeden ülkeye geçmek için insan tacirlerine ve kaçakçılara para ödeniyor. Ayrıca, mültecilerin gittikleri ülkelerde neyle karşılaşacakları da belli değil. Ülkeler arası geçişler serbest olsa insan ticareti de bu kadar büyük bir sorun olmaktan çıkar." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.