Suudi Arabistan'daki Yerlileşme Politikaları Ve İşsizliğin Artması

Suudi Arabistan'daki Yerlileşme Politikaları Ve İşsizliğin Artması
Suudi Arabistanlı ekonomist yazar Fadl Buayneyn, ülkedeki işsizlik oranının yükselmesini, ham petrol fiyatlarında yaşanan düşüşler üzerine Riyad yönetiminin uyguladığı kemer sıkma politikalarına dayandırdı

RİYAD (AA) - AHMED SÜLEYMAN - Suudi Arabistan'ın 2030 Vizyonu kapsamında başlattığı yerlileşme politikaları, vatandaşları arasındaki işsizlik oranını artırdı.

Suudi Arabistan'da 3 dönem boyunca yüzde 12,8'de sabitlenen işsizlik oranının, 2018'in ilk çeyreğinde yüzde 12,9'a çıktığı açıklandı.

Ülkede vatandaşlar arasında yükselen işsizlik oranlarının, Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman tarafından açıklanan 2030 Vizyonu kapsamında 2020 itibarıyla yüzde 9 ve 2030'a gelindiğinde ise yüzde 7'ye düşme hedefleriyle örtüşmediği görüldü.

Suudi Arabistan'daki işsizlik verileri ve ekonomik duruma ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan ekonomi uzmanları, Suudi Arabistan'da geçen yıl yaşanan küçülmenin yanı sıra reform projelerini hayata geçirmeye çalışan tüm dünya ülkelerinde ilk aşamalarda işsizlik rakamlarında yükselmenin görülebileceğini savunuyor.

-Ekonomik reformların hayata geçmeye başladığı dönemde işsizlik oranları yükselebilir

Mısır merkezli EFG-Hermes Holdingin Genel Direktörü Muhammed Ebu Paşa, her ülkede ekonomik reform programların hayata geçmeye başladığı dönemde işsizlik oranlarının yükselebileceğini savunarak, "Şu anda işsizliğin artması ve yeni iş fırsatlarının oluşturulmamasının sebebi, bu yılın ikinci yarısında gerçekleşmesini beklediğimiz hükümet yatırımlarına etkili erişimin yetersizliğidir." dedi.

Ebu Paşa, maksimum bu yılın sonu ve 2019'un başından itibaren Suudi Arabistan'da yeni iş fırsatlarının oluşturulmaya başlanacağını öngördüklerini dile getirdi.

Suudi Arabistan vatandaşlarının şu anda çalışma hayatına adım atmadan önceki eğitim aşamasında oldukları ve bunun da biraz zamana ihtiyacı olduğunu söyleyen Ebu Paşa, Eylül ayından itibaren vatandaşların 12 alanda daha istihdam edileceğini ifade etti.

Ülkedeki yabancı çalışanların çoğunun, kendilerine yönelik vergiler nedeniyle ülkeyi terk ettiğine dikkati çeken Ebu Paşa, söz konusu yabancıların vasıfsız olması itibarıyla üretime katkısının pek iyi olmadığını iddia etti.

Suudi Arabistan Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı, eylül ayından itibaren saat, gözlük, medikal ürünler, elektronik, otomobil yedek parçaları, inşaat malzemeleri ve halıların satıldığı iş yerlerinde çalışanların yüzde 70'inin vatandaşlarından oluşacak şekilde plan yaptıklarını belirtmişti.

-İşsizlik oranındaki artışın sebebi, kemer sıkma politikaları

Suudi Arabistanlı ekonomist yazar Fadl el-Buayneyn de ülkedeki işsizlik oranının yükselmesini, ham petrol fiyatlarında yaşanan düşüşler üzerine Riyad yönetiminin uyguladığı kemer sıkma politikalarına dayandırdı.

Kemer sıkma politikalarının ekonomi üzerinde olumsuz etki yaptığını ve bunun üzerine işten çıkarmaların olduğunu savunan Buayneyn, "Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı, vatandaşları istenmeyen ve düşük görevlerde çalıştırmaya sevk etti ancak özel sektördeki orta ve yüksek konumlarda istihdam etmeye yönelik adımlar atmadı. Bütün bunlar işsizliğin artmasına yol açtı." dedi.

Tıp, eczacılık ve mühendislik alanlarında çalışanların hala yabancı olduğunun altını çizen Buayneyn, bahsi geçen önemli meslek alanlarında çalışanların yüzde 30'ü Suudi Arabistan vatandaşı, yüzde 70'inin ise yabancı olduğunu öne sürdü.

Buayneyn, Suudi Arabistanlı yetkililerin yerlileşme politikaları çerçevesinde sıkı kararlar alması halinde önemli mesleklerdeki bu oranları değiştirebileceklerini kaydetti.

-Yabancı istihdamında düşüş oldu

Suudi Arabistan İstatistik Kurumunun verilerine göre, ülkede geçen yıl sonu itibarıyla 10 milyon 420 bin olan özel ve kamu sektörlerindeki yabancı istihdam oranı bu yılın ocak-mart döneminde 10 milyon 180 bine düştü.

İlk defa geçen yılki bütçe kanunuyla yabancı işçilere harç ve vergilerin getirildiği Suudi Arabistan'da 240 bine yakın yabancı çalışan işinden olurken, yerli çalışanların oranında da düşüş yaşanması kayıtlara geçti.

Sigorta, iletişim ve ulaştırma sektörlerinde sadece yerli çalışanların istihdamının zorunlu olduğu ülkedeki işsizlik oranı yüzde 12,8'den yüzde 12,9'a yükseldi.

Diğer Körfez ülkeleri gibi büyük oranda yabancı işçinin bulunduğu Suudi Arabistan'da, 13 milyon 330 bin işçinin yaklaşık 10 milyonu yabancılardan oluşuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.