Suudi Arabistan'ın Lübnan'a yardımı durdurması

Suudi Arabistan'ın Lübnan'a yardımı durdurması
Bahreyn'den Suudi Arabistan'a destek

MANAMA (AA) - Bahreyn, Suudi Arabistan'ın Lübnan ordusuna yardımları kesme kararına tam destek verdiğini açıkladı.

Resmi haber ajansından yayınlanan açıklamada Bahreyn, Lübnan'a "hesaplarını ve tutumunu yeniden gözden geçirme, terörist Hizbullah'ı caydırma, kabul edilemez uygulamalarını durdurma ve yeniden Arap saflarındaki yerini alma" çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, Suudi Arabistan'ın bu kararının, Lübnan'ın, Arap ülkelerinin çıkarları ile tamamen çelişen, toplumlarına zarar veren resmi tutumu neticesinde aldığına işaret edilirken, Lübnan'ın dış güçlerin ve Hizbullah'ın telkinlerinin esiri olmaması gerektiği ifade edildi.

Hizbullah'ın Lübnan'ın resmi kararlarını kontrolünde bulundurduğu, halkın çıkarlarına ve Araplarla ilişkilerine zarar verdiği kaydedilen açıklamada, Suudi Arabistan'ın Lübnan ordusuna yardımları kesme kararı ise "gerekli bir adım" olarak nitelendirildi.

Birleşik Arap Emirlikleri de Lübnan yönetimi ve halkını, İran ve Hizbullah'ın etkisinden kurtulmaya çağırmıştı.

Suudi Arabistan, Lübnan ordusuna 3 milyar dolar, emniyet teşkilatına 1 milyar dolarlık yardım kararından, "Lübnan’ın iki ülke arasındaki kardeşçe ilişkilere uymayan tutumu" sebebiyle vazgeçtiğini duyurmuştu.

Suriye'de 300 binden fazla sivilin ölümü ve milyonlarca kişinin yerinden edilmesinde rejim güçleriyle aynı safta yer alan Hizbullah, silahlı bir güç olarak Lübnan ordusunun alanını daraltıyor. İran'ın desteklediği Hizbullah, aynı zamanda Lübnan ordusundaki karar mekanizmalarında da etkin rol oynuyor.

Kral Abdullah döneminde Suudi Arabistan, Lübnan'ın çalkantılı bir dönemden geçtiği 2013 sonunda Lübnan ordusuna 3 milyar dolar değerinde silah ve ekipman yardımı yapacağını açıklamıştı. Söz konusu karar için tedarikçi ülke olarak Fransa ile anlaşıldığı aktarılmıştı. Riyad, Ağustos 2014'te de Lübnan emniyetine 1 milyar dolar yardım yapacağını bildirmişti.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.