Suudi Arabistan'ın Lübnan'a yardımı durdurması

Suudi Arabistan'ın Lübnan'a yardımı durdurması
Lübnan Dışişleri Bakanlığı:- "Lübnan-Suudi Arabistan ilişkileri, geçici koşullara bağlı değil. Bilakis derin ve tarihi olan bu ilişkiler, iki devlet ile halkları arasındaki güçlü bağlar üzerine kuruludur"

BEYRUT (AA) - Lübnan Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan ile ilişkilerin geçici koşullara bağlı olmadığını, iki ülke arasında güçlü bağlar üzerine kurulu olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan'ın Lübnan'a yardımı durdurma kararına ilişkin Lübnan Dışişleri Bakanlığından yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Lübnan-Suudi Arabistan ilişkileri, geçici koşullara bağlı değil. Bilakis derin ve tarihi olan bu ilişkiler, iki devlet ile halkları arasındaki güçlü bağlar üzerine kuruludur. Suudi Arabistan'ın son tutumunu, Lübnan'ın bu ilişkileri koruma konusuna gösterdiği öneme ve Dışişleri Bakanlığının bu yöndeki daimi çabalarına halel getirmiyor" ifadelerine yer verildi.

Suudi Arabistan'ın Lübnan'ın iç yapısını ve içinde bulunduğu şartları anlamasının önemli olduğu vurgulanan açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın İran'daki diplomatik misyonlarına yapılan saldırıyı ve içişlerine yapılan herhangi bir müdahaleyi kınamak için resmi bir tutum sergilenmesi konusunda harekete geçti" bilgisi paylaşıldı.

Kral Abdullah yönetimindeki Suudi Arabistan, ülke siyasetinin çalkantılı bir dönemden geçtiği 2013 sonunda Lübnan ordusuna 3 milyar dolar değerinde silah ve ekipman yardımı yapacağını açıklamıştı. Söz konusu karar için tedarikçi ülke olarak Fransa ile anlaşıldığı aktarılmış, Riyad yönetimi Ağustos 2014'te de Lübnan emniyetine 1 milyar dolar yardım yapacağını duyurmuştu.

Ancak Suudi Arabistan, Lübnan ordusuna 3 milyar dolar, emniyet teşkilatına 1 milyar dolarlık yardım kararından, "Lübnan’ın iki ülke arasındaki kardeşçe ilişkilere uymayan tutumu" sebebiyle dün vazgeçtiğini açıklamıştı.

Suudi Arabistan yönetimi, İran yanlısı olarak gördüğü Hizbullahı, Lübnan'da yönetimin kararlarına etki etmekle suçluyor ve Suriye'deki iç savaşa müdahil olmasına ve Esed rejimine destek vermesine tepki gösteriyor.

Suriye'de 300 binden fazla sivilin ölümü ve milyonlarca kişinin yerinden edilmesinde rejim güçleriyle aynı safta yer alan Hizbullah, silahlı bir güç olarak Lübnan ordusunun alanını daraltıyor. İran'ın desteklediği Hizbullah, aynı zamanda Lübnan ordusundaki karar mekanizmalarında da etkin rol oynuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.