Sykes-Picot Antlaşması'nın 100'üncü yıldönümü

Sykes-Picot Antlaşması'nın 100'üncü yıldönümü
KDP Dış İlişkiler Sorumlusu Hawrami:"Bölgeye 2015 yılı içerisinde 201 yabancı heyet geldi. Kürdistan bölgesinin konumu artık bir devlet düzeyindedir. İşin sonuna geldik ve bundan sonra artık Irak ile biz diye bir şey yok"- "PKK'nın silahlı eylemlerine kes

DUHOK (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, "Kürdistan bölgesinin konumu artık bir devlet düzeyindedir. İşin sonuna geldik ve bundan sonra artık Irak ile biz diye bir şey yok." dedi.

Hawrami, Duhok vilayetindeki Zaho Üniversitesi tarafından "Sykes-Picot Antlaşması'nın 100. Yıldönümü" adı altında düzenlenen paneldeki konuşmasında, "Bölgeye 2015 yılı içerisinde 201 yabancı heyet geldi. Kürdistan bölgesinin konumu artık bir devlet düzeyindedir. İşin sonuna geldik ve bundan sonra artık Irak ile biz diye bir şey yok. Irak ve bizi (Kürt bölgesini) birbirine bağlayacak herhangi bir şey kalmadı. Irak'a bağlı kalsak dahi herhangi bir gelişmenin yaşanmayacağına dair hepinizi temin ederim." ifadelerini kullandı.

İran'ın IKBY'nin Süleymaniye kentini kontrol altına aldığı iddialarına da değinen Hawrami, "İran'ın Süleymaniye'yi kontrol ettiği şeklinde olaya bakmıyoruz. Söz konusu kent Kürdistan bölgesinden ayrılmış bir bölge değildir. Türkiye ve İran ile dengeli ilişkilerimizin olmasından yanayız. Bölgedeki ülkelere tehdit kaynağı haline gelmedik ve gelmeyeceğiz de. Uluslararası yasalara ve sınırlara saygı çerçevesinde sorumluluk taşıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'deki Kürt sorununun silahla çözümüne karşı olduklarının belirten Hawrami, şunları kaydetti:

"PKK'nın silahlı eylemlerine kesinlikle karşıyız ve asla onaylamıyoruz. Bunun yanında çatışma ortamının şehir merkezlerine götürülmesi taraftarı da değiliz. Çıkan çatışmalardan dolayı yaklaşık yarım milyon insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Çatışma ve savaş hangi siyasi akılla şehir merkezlerine çekildi. Diyarbakır Sur ilçesini kim yıktı? Belediye başkanı, milletvekilleri senin elindeyken sözde öz yönetim ilan ederek, halkın iradesini silahla kırmaya teşebbüs etmek doğru mudur?"


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.