Tayland'dan ikna kampları

Tayland'dan ikna kampları
Tayland ordusu, Müslümanların çoğunlukta olduğu güney bölgesinde kurulan kamplardaki "yeniden eğitim" kurslarına katılımın zorunlu olacağını açıkladı

BANGKOK (AA) - Tayland ordusunun, Müslümanların çoğunlukta olduğu Malezya sınırındaki güney bölgesinde kurulan kamplarda, katılımın zorunlu olduğu 'yeniden eğitim' kursları vereceği belirtildi.

The Nation gazetesinin haberine göre, Tayland Genelkurmay Başkanı Theerachai Nakwanich ülke çapında ve özellikle de sınır bölgeleri Yala ve Patani'deki kamplarda "yeniden eğitim" kursları verileceğini açıkladı.

"Yedi günlük yoğun kurs taslağı tamamlandı" diyen Nakwanich, eğitimlere katılımın zorunlu olacağını ifade etti.

İkna kamplarında zorla tutulan bölge halkı ise eğitimlerde sürekli olarak işkenceye maruz kaldıklarını açıkladı. Verilen sözde eğitimin ardından serbest bırakılan insanların beyanlarına, Çapraz Kültür Vakfı isimli sivil toplum kuruluşunun raporunda yer verildi.

Askeri yönetim ise eğitim alıp 7 gün boyunca ikna etmeye çalıştıkları insanların, kamptan çıktıktan sonra eski fikirlerine geri dönmelerinden şikayetçi. Daha önce de benzer uygulamalara imza atan 70 yaşındaki Savunma Bakanı Prawit Wongsuwan, "Eğitime katılanlar serbest bırakıldıktan sonra halen fikirlerini beyan ediyor." ifadesini kullandı.

Tayland Başbakanı Prayuth Çan-oça ise hafta başında, daha önce bir aya kadar uzatılabilmesi öngörülen yeniden eğitim programlarının 7 günle sınırlı tutulacağını açıkladı.

Çan-oça, kamplarda ikna edilmeye çalışılan halkın davranışlarının değişmediğini ifade etti. Çan-oça, konuşmasında icraatlarını savunarak, "Herkes bunu anlamalı, kanun kanundur" ifadesini kullandı.

Benzer yeniden eğitim kampları, Soğuk Savaş döneminde Tayland'ın kesin olarak karşı olduğu Vietnam ve Laos'taki komünist rejimlerde görüldüğü belirtiliyor. Bu kamplarda 80'li yılların sonunda ABD yanlısı eski yönetim taraftarlarının kapitalist ve liberal görüşleri komünist ideolojiyle değiştirilmeye çalışılmış fakat bu yöntem başarılı olmamıştı.

- Başörtüsü yasağıyla gündeme gelmişti

Tayland askeri yönetimi daha önce de başörtüsü yasağıyla gündeme gelmiş, Bangkok'un Nong Çok bölgesindeki Vat Nong Çok okulu yöneticileri, 17 Müslüman öğrencinin başörtüsüyle eğitimlerine devam etme talebini reddetmişti.

Okul müdürü Prapon Leesin, Budist tapınaklarının bulunduğu bölgede yer alan okullarda bu tip bir yasağın Eğitim Bakanlığı yönetmeliğine göre uygulandığını iddia etmiş, Bakanlığın Din İşleri Daire Başkanı Sod Daengkiat ise böyle bir yönetmeliğin olmadığını açıklamıştı.

Geçen yüzyılın başlarında Tayland'a bağlanmadan önce bağımsız bir sultanlık olarak yaşayan Müslümanlar, Bangkok hükümetini ayrımcılıkla suçluyor. Tayland'ın güneyinde nüfusun yüzde 80'ini Müslümanların oluşturduğu Patani, Yala ve Narativat eyaletlerinde 2004'te Müslüman grupların özerklik için başlattığı isyan, 6 binden fazla kişinin ölümüne, yaklaşık 10 bin kişinin yaralanmasına neden olmuştu.

Malezya’nın girişimleriyle eski Başbakan Yingluck Şinavatra döneminde başlatılan barış görüşmelerinin 2014 yılındaki darbenin ardından kesintiye uğramasına karşın 2015'te bölgedeki şiddet olayları bir önceki yıla göre yüzde 16 azalma göstermişti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.