Teknolojik bağımlılığa karşı "mangala"lı mücadele

Teknolojik bağımlılığa karşı "mangala"lı mücadele
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halim Ulaş, birçok kurum nezdinde başlattığı girişimlerle 5 binden fazla kişiye mangala oyununu öğreterek teknolojik bağımlılıkla mücadelede önemli adım attı- Ulaş: "Bu oyunun fa

ERZURUM (AA) - MUHAMMET MUTAF - Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halim Ulaş, Türk zeka ve strateji oyunu "mangala"yı 5 binden fazla kişiye öğreterek teknolojik bağımlılıkla mücadelede önemli bir çalışmaya imza attı.

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ulaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknoloji bağımlılığı ile mücadele amacıyla okul, yetiştirme yurtları, cezaevleri ve çeşitli kurumlarla irtibata geçerek dört bin yıllık geçmişi olan oyunu öğretmeye çalıştığını söyledi.

Mangalanın zekayı geliştiren, insanların motor becerisini geliştiren stratejik bir oyun olduğunu ifade eden Ulaş, düzenledikleri seminer ve turnuvalarla 5 binden fazla kişiye bu oyunu öğrettiklerini kaydetti.

Oyunun şu anda ciddi anlamda yaygınlaşma içerisinde olduğunu aktaran Ulaş, şunları söyledi:

"Artık insanlar bu geleneksel strateji oyunumuzu hem öğreniyorlar hem de öğretiyorlar. Artık, Milli Eğitim'de ve özel sektörde turnuvalar düzenleniyor. Mangalanın turnuvalarda ya da çeşitli festivallerde zeka oyunu olarak sürece dahil edilmesi, oyunun yaygınlaşmasına ciddi katkı sağlayacaktır. Biz 5 binden fazla öğretmene eğitimler verdik. Eğitim alan öğretmenler sınıflarında uyguluyorlar, öğrencileriyle paylaşıyorlar ve bu şekilde geniş kitlelere yayılıyor."

Mangala oyununu yaygınlaştırmak için belediyelerle de iletişime geçtiklerini ve ciddi destek gördüklerini ifade eden Ulaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ciddi anlamda da destek görüyoruz. Belediyelerle çalışmalar yaptık. Aziziye bölgesindeki bütün okullarda mangala oynanır hale geldi. İstanbul Belediyeler Birliği ile çalışmalarımız olacak. Biz elden geldikçe bu oyunu oynatarak, sevdirerek yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu konuda öğretmenler çok önemli faktör. Öğretmenler bunu tanıdıkça, bildikçe, sevdikçe, oynadıkça süreç bizim için daha iyi olacak ve daha fazla yaygınlaşacak."

- Mangalanın faydaları

Ulaş, mangalanın üç yaşından yetişkinlere kadar her yaştan kişinini oynayabildiğini söyledi.

Öğretmenlerin ve çocukların eğitiminde mangalanın kullanıldığını belirten Ulaş, "Faydaları hakkında çok şey söylemek mümkün. Bir tarafta doğallık kazandırırken diğer taraftan insanları dijital çağın etkilerinden, internet bağımlılığından, telefon bağımlılığından kurtarmış oluyoruz" dedi.

En az iki kişi ve grup olarak oynanan oyun olduğu için bir arada yaşama kültürü ve benzeri durumların geliştirilmesini sağladığını ifade eden Ulaş, şunları söyledi:

"Çok ciddi stratejik düşünmeye, hamle yapmaya ve bir sonraki hamleleri karar verme becerisi ile zihinden geçirmeye faydaları var. Matematik becerisi dediğimiz dört işlem içerisinde çift sayı kuralı, boş kuyu kuralı gibi birçok unsuru çocuklarımız bir anda değerlendirebiliyor. Biz hem çocuklarda hem de yetişkinlerde bu oyunu oynatarak bilişsel, duyuşsal ve motor becerilerini de geliştiriyoruz. Uyguladığımız hemen her safhadaki öğrenci ya da farklı kriterdeki, farklı öğrencilerde geri dönüşleri güzel. Özellikle dijital çağın etkilerini minimuma indirmede son derece etkili, faydalı bir yöntem."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.