Temiz enerjiyle hem doğayı hem bütçesini korudu

Temiz enerjiyle hem doğayı hem bütçesini korudu
Çıldır Gölü kıyısında yaklaşık 20 yıldır lokanta işleten ve şehir şebekesinden elektrik alamadığı için enerji ihtiyacını yıllarca mazotlu jeneratörle karşılayan esnaf, kurduğu güneş ve rüzgar enerjisi sistemiyle hem doğayı koruyor hem de bütçesine katkı s

ARDAHAN (AA) - GÜNAY NUH - Ardahan'da Çıldır Gölü kıyısında yaklaşık 20 yıldır balık lokantası işleten ve iş yerinin konumu itibarıyla şehir şebekesinden elektrik alamadığı için enerji ihtiyacını yıllarca mazotlu jeneratörle karşılayan Atalay Uzunkaya, kurduğu güneş ve rüzgar enerjisi sistemiyle hem doğayı hem de bütçesini koruyor.

Uzunkaya, dükkanının konumu itibarıyla şehir şebekesinden elektrik alması mümkün olmadığı için iş yerinin enerji ihtiyacını yıllardır mazotla çalışan jeneratörle karşılamak zorunda kaldı. Jeneratörü çalıştırmak için ayda yaklaşık 3 bin lira harcayan Uzunkaya, bir süre sonra elektrik ihtiyacını karşılamak için "temiz enerji"ye yöneldi.

İşletmeci Uzunkaya, dükkanının çatısına toplam 17 bin lira yatırımla günlük 4 kW gücünde güneş paneli ile 1,5 kW gücünde rüzgar türbini kurarak, yüksek enerji maliyetinden kurtulduğu gibi doğayı da kirletmeden elektrik temin etmeye başladı.

AA muhabirinin görüştüğü Uzunkaya, işletmesinin kent merkezinden uzakta bulunduğu için uzun süre elektrik ihtiyacını jeneratörle karşıladığını ancak bunun hem pahalı hem de çevreye zarar veren bir sistem olduğunu söyledi.

Jeneratörün gürültülü olduğunu ve çıkardığı zehirli gazla çevreye zarar verdiğini anlatan Uzunkaya, şöyle konuştu:

"Mecburiyetten dolayı ben bugüne kadar mekanımın elektriği için jeneratör çalıştırdım, bu şekilde yıllarca hem kendimize hem de doğaya zarar vermişiz. İki farklı sistem kurdum. Biri güneş enerjisi, diğeri rüzgar gülü. Artık enerji sıkıntısı çekmiyorum. Duman ve gürültü yok. Bundan ben ve doğa kazandı. Çıldır Gölü'nün kıyısındayız, dolayısıyla Çıldır Gölü'nü korumamız lazım. Bu tür çalışmalarla buraya güzellik katmış olacağız çünkü Çıldır Gölü'nü temiz tutmuş olacağız. Çıldır Gölü'nün geleceğine katkı sunmak zorundayız. Bu ve benzeri çalışmalarla doğayı koruyacağımıza inanıyorum. Bu aslında maddi kazançtan öte bir şey. Bu şekilde çevremize de örnek olduk."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.