Terör Saldırısı Sanıklarına 14'er Kez Ağırlaştırılmış Müebbet İstemi

Terör Saldırısı Sanıklarına 14'er Kez Ağırlaştırılmış Müebbet İstemi
Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde PKK'lı teröristlerce düzenlenen, 2'si polis 13 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin tutuklu 6 sanık hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı- İddianamede, 6 sanık hakkında "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarınca düzenlenen saldırıda 2'si polis 13 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan 6 kişi hakkında 14'er kez ağırlaştırılmış müebbet istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuklu sanık İshak Tayyar, Mehmet Ekmen, Serdar Budak, Suat Sular, Turgay Ebrem ve Yılmaz Budak hakkında 231 sayfa olarak hazırlanan iddianame, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Terör örgütü PKK'nın kuruluşu ve yapılanması hakkında detaylı bilgiye yer verilen iddianamede, terör saldırısında aralarında polislerin de yer aldığı 538 kişinin mağdur olduğu belirtildi.

Bağlar'daki emniyet müdürlüğü hizmet binasına 4 Kasım 2016'da terör örgütü PKK tarafından 63 RB 273 plakalı minibüsle bombalı saldırı düzenlenmesi üzerine soruşturma başlatıldığı anımsatılan iddianamede, patlama dolayısıyla binanın zarar gördüğü hatırlatıldı.

Patlama nedeniyle yolda 7-8 metre çapında ve 3-4 metre derinliğinde çukur oluştuğu kaydedilen iddianamede, şu bilgiler paylaşıldı:

"Kaldırımda bulunan ağaçların büyük miktarda zarar gördüğü, parçalandığı, bir kısmının kökünden söküldüğü, patlamanın olduğu noktadan itibaren 150-200 metre çapındaki bir alandaki bütün sivil yerleşim binalarının büyük oranda zarar gördüğü tespit edildi. Özellikle binaların ön cephe duvarlarının tamamen yıkıldığı, ev ve iş yerlerinin büyük oranda zarar gördüğü, yol üstünde bulunan birçok aracın tamamen kullanılamaz hale geldiği görülmüştür."

- Aracı satın alan terörist ölü ele geçirildi

İddianamede, saldırının ardından yapılan ihbar üzerine olayı gerçekleştiren ve bağlantısı olduğu değerlendiren sanıkların yakalandığı kaydedildi.

Saldırıda kullanılan minibüsün, 17 Kasım 2017'de Diyarbakır'ın Hazro ilçesi Kırmataş kırsalında güvenlik güçlerine düzenlenen operasyonda etkisiz hale getirilen Ramazan Budak tarafından satın alındığı bildirilen iddianamede, teröristlerden "Kemal Hakkari" kod isimli Emrah Dayan'ın ise saldırıyı düzenlerken öldüğü anlatıldı.

Tutuklu Serdar ve Yılmaz Budak'ın etkisiz hale getirilen terörist Ramazan Budak'ın kardeşi oldukları bilgisine yer verilen iddianamede, şüphelilerle ilgili yapılan kriminal inceleme raporlarında çoraplarına kadar antimon ile güçlü bir plastik patlayıcı olan RDX kalıntılarına rastlanıldığı, ayrıca zanlı İshak Tayar'ın el svaplarında da TNT kalıntılarına rastlanıldığı vurgulandı.

İddianamede, ölen terörist Budak'ın saldırıdan önce telefon ile tutuklu sanık Ebrem'in kullandığı telefonla 6 kez görüştüğünün tespit edildiği bildirildi.

- Saldırıdan önce şüpheliler iş yeri yakınında görülmüş

Bombalı saldırıda kullanılan minibüsün patlamadan önce saat 07.30 sıralarında şüphelilerin çalıştığı iş yerine yakın bir yere geldiğinin kamera kayıtlarına yansıdığı ve daha sonra emniyet müdürlüğü binasına geldiğine dikkati çekilen iddianamede, başka bir aracın minibüsün önünü kestiği sırada patlamanın meydana geldiği vurgulandı.

"Olay tarihinden önce bomba yüklü aracı şüphelilerin hazırladığı ve patlamada ölen 'Kemal Hakkari' kod isimli Emrah Dayan'ın bu araçla söz konusu saldırıyı gerçekleştirmiştir." ifadesine yer verilen iddianamede, şunlar kaydedildi:

"Şüphelilerin üzerlerindeki bütün kıyafetlerinde olay yerinde de bulunan ve patlamada kullanılan RDX kalıntılarına rastlanmıştır. Bunun sonucunda 3'ü kamu görevlisi olmak üzere 13 vatandaşımızın şehit olduğu ve yüzlerce vatandaşımız da yaralanmıştır. Şüphelilerin böylelikle terör örgütü PKK/KCK'nın amacı ve faaliyetleri doğrultusunda yüzlerce kilogramlık bomba yüklü aracın nüfusun son derece yoğun olduğu Bağlar ilçesinde gerçekleştirmeleri sonucunda suç işledikleri anlaşılmıştır."

- İstenilen ceza

İddianamede, tutuklu 6 sanık hakkında "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve 2'si polis 11 kişinin öldürülmesi olayına ilişkin "nitelikli kasten öldürme" suçlarından 14 kez ağırlaştırılmış müebbet ile aralarında polis memurlarının da bulunduğu 538 vatandaşın yaralanmasına sebebiyet verdikleri gerekçesiyle "nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan da 6 bin 994 yıldan 10 bin 760 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.