Terörsüz Şehirlerde Değişim - Belediyeden Modern Bir Silopi İçin Hizmet Atağı

Terörsüz Şehirlerde Değişim - Belediyeden Modern Bir Silopi İçin Hizmet Atağı
Şırnak'ta İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Silopi Belediyesi tarafından bir yandan terörün ilçede oluşturduğu tahribat giderilmeye çalışılırken, diğer yandan vatandaşlara hasret kaldığı hizmetler sunuluyor- Belediye Başkan Vekili Konak'ın talim

ŞIRNAK (AA) - ŞİMAL MÜLDÜR - Şırnak'ta İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Silopi Belediyesince bir yandan terörün izleri silinmeye çalışılırken, diğer yandan vatandaşların hasret kaldığı yatırımlar ve hizmetler birbiri ardına hayata geçiriliyor.

DBP'li Silopi Belediye Başkanı Emine Esmer'in "terör örgütü üyeliği", "terör örgütüne yardım ve yataklık", "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçlarından tutuklanmasının ardından Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Savaş Konak tarafından ilçenin yıllardır ihmal edilen sorunlarının giderilmesi için "acil eylem planı" hazırlandı.

11 mahalle ve 90 bin nüfusa sahip ilçede yılların ihmali sorunların çözüme kavuşturulması amacıyla hazırlanan projeler, birbiri ardına uygulamaya konuluyor. Bir yandan terör örgütü PKK'nın saldırılarıyla ilçede oluşturduğu tahribat giderilmeye çalışılırken, diğer yandan vatandaşlara hasret kaldığı hizmetler sunuluyor. İçme suyu ve kanalizasyon gibi çalışmaların öncelikli olarak yapıldığı ilçede sosyal yaşamı canlandıracak hizmetler de vatandaşla buluşturuluyor.

- 8 mahallenin su ihtiyacı karşılandı

Silopi Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Konak, projelerini ve hedeflerini AA muhabirine anlattı.

"İlk hedefimiz Irak ile Suriye sınırına komşu olan Silopi ilçesini modern kent statüsüne çevirmektir." diyen Konak, göreve başlar başlamaz çalışma arkadaşları ile bir çalışma programı hazırladıklarını söyledi.

Öncelikli iş olarak ilçenin su sorununu çözmeyi ve inşası süren su arıtma tesisinin yapımını hızlandırmayı belirlediklerini dile getiren Konak, bu yılın başında su arıtma tesisini hizmete açarak 8 mahallenin su ihtiyacını karşıladıklarını belirtti.

- Kanalizasyon hattı tamamlandı

Konak, ilçenin içme suyu hattının ihalesi yapıldıktan sonra altyapıya dair diğer temel ihtiyacının kanalizasyon şebekesi olduğunu gördüğüne işaret ederek, buna yönelik İLBANK (İller Bankası) tarafından hazırlanan projenin ocak ayında ihalesinin yapıldığını, ihale bedeli yaklaşık 19 milyon lira olan 32 kilometre uzunluktaki kanalizasyon hattının yüzde 100 tamamlandığını aktardı.

Kanalizasyon hattının tamamlanmasından sonra kanalizasyon arıtma ve atık su arıtma tesisi ihtiyacının ortaya çıktığına dikkati çeken Konak, İLBANK tarafından projenin hazırlandığını, Mal Müdürlüğünce yer tahsisi yapıldığını, 2018 yılında atık su arıtma tesisinin ihalesini yapmayı planladıklarını kaydetti.

- Terörün izleri siliniyor

Konak, ilçe merkezindeki terör saldırılarında tuzaklanan patlayıcıların infilak ettirilmesi sonucu içme suyu ve kanalizasyon hatları ile yolların zarar gördüğünü hatırlatarak, tahrip olan yolların yeniden yapılması amacıyla Karayolları ile protokol hazırlandığını, bu kapsamda ilçede planlanan 213 milyon lira maliyeti bulunan 152 kilometre asfalt çalışmasından 87 kilometresinin tamamlandığını ifade etti.

İlçeden geçen transit İpek Yolu'nda çevre yolu açılması ile şehir içinden geçen tır trafiğinin azaldığına dikkati çeken Konak, tır trafiğinin çevre yoluna yönlendirilmesinden sonra şehir içi geçişinin düzenlenmesine başlandığını, bu amaca yönelik yolların yapılması, peyzaj ve üstyapı ile ışıklandırma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Konak, gelecek yıl ana caddelerin yeniden düzenlenmesi çalışmalarını tamamlamayı planladıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"İlçe merkezimizden geçen Grik Deresi'nin insan sağlığı ve çevre kirliliği açısından düzenlenmesi, ıslahının yapılması önem arz ediyor. Bunun için Devlet Su İşleri (DSİ) ile başlatılan ortak çalışma ile ihalesi yapılarak, yüzde 20'si gerçekleştirildi. Islah çalışmaları devam ederken dere etrafında kaçak ve ruhsatsız yapıların olduğunu gördük. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediye olarak kentsel dönüşüm projesi başlattık."

- Araç parkı genişletildi

Konak, belediye araç parkının ve itfaiye araçlarının yetersiz sayıda olduğunu tespit ettiğini, bu doğrultuda mevcut araç parkının kapasitesini arttırmak ve araçları yenilemek amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinden hibe araçlar aldıklarını söyledi.

Hibe araçlarla yetinmeyip, bunlara ilaveten belediye bütçesinde 2 milyon 350 bin lira ayırarak araç alımı yaptıklarını belirten Konak, görevi devraldıklarında araç sayısı 63 iken, bu sayının şu an itibarıyla 84'e yükeldiğini aktardı.

Sebze halinin şehrin dışına taşınması için 3 milyon 450 bin liralık ihale bedeli ile çalışma başlattıklarını anlatan Konak, yüzde 80'i tamamlanan sebze halinin yıl sonu itibarıyla yapımını tamamlayarak esnaf ve vatandaşın hizmetine sunacaklarını aktardı.

- Sosyal projeler

Konak, vatandaşların daha sosyal bir ortamda yaşaması amacıyla 3 yeni parkı hizmete sunduklarını, mevcut parkları da yeniden düzenlediklerini belirterek, bu kapsamda 2 milyon 100 bin lira harcama yaptıklarını kaydetti.

Geleceğin teminatı öğrencilerin daha iyi şartlarda eğitim almasını sağlamak amacıyla okulların fiziki eksiklerini gidermek için 250 bin lira yatırım yaptıklarını dile getiren Konak, ilçe merkezindeki ibadethaneler ve Kur'an kursları için 500 bin lira yardım yaptıklarını bildirdi.

Gençlerin ve çocukların daha iyi şartlarda spor yapmasını sağlamak amacıyla Silopi Kapalı Spor Salonu'nun zeminini yenilediklerini anlatan Konak, "Amatör kulüplere destek olmak amacıyla şehir stadyumunun tribünlerinde, ses sisteminde ve çim sahada tadilat yaptık. Amatör spor kulüplerine destek olmak amacıyla projesini hazırladığımız yaklaşık maliyeti 600 bin lira olan, ihalesi bir ay içinde yapılacak misafirhane en kısa zamanda sporcularımızın hizmetine sunulacak." şeklinde konuştu.

İIçe merkezindeki gençlik merkezini faal hale getirerek kurs sayısını arttırdıklarına işaret eden Konak, müzikten, İngilizce eğitimine kadar birçok alanda gençlere ve öğrencilere yönelik kurs açtıklarını kaydetti.

Gençler için hafta sonlarında farklı il ve bölgelere gezi düzenlediklerini anlatan Konak, faal hale getirdikleri kadın merkezinde kadınlara el sanatları işlemeciliğine kadar birçok alanda kurs açtıklarını, onlara yönelik de gezi organize ederek, sosyal hayatta daha aktif rol almalarını sağladıklarını söyledi.

İçişleri Bakanlığınca yürütülen "Biz Anadoluyuz Projesi" ile 480 öğrencinin İstanbul, Ankara ve Antalya gezilerinde ulaşım giderlerini belediye olarak karşıladıklarını ifade eden Konak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan, 134 dükkanı kapsayan Küçük Sanayi Sitesi Projesi'nin ihalesinin belediye tarafından yapılacağını aktardı.

"Daha güzel daha yaşanabilir bir Silopi için önümüzdeki dönemde yapacağımız projelerle halka hizmete devam edeceğiz." diyen Belediye Başkan Vekili Konak, bu doğrultuda çalışmaları sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.