Tesk Genel Başkanı Palandöken:

Tesk Genel Başkanı Palandöken:
“Günde israf edilen ekmek 5,2 milyonu buluyor"- “En çok ekmek israfı fırınlarda ve hanelerde yapılıyor”

ANKARA (AA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ülkede israf edilen ekmek miktarının günde 5,2 milyonu bulduğunu belirterek, "En çok ekmek israfı fırınlarda ve hanelerde yapılıyor." ifadesini kullandı.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, ekmek israfına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Toprak Mahsulleri Ofisinin 2013 yılında gerçekleştirdiği araştırmada, günde 4,9 milyon ekmeğin israf edildiği sonucuna ulaşıldığını anımsatan Palandöken, "Bu sonuca göre 2013 yılı itibarıyla üretilen ekmeğin yüzde 5,4'ü israf edilmiş oluyor. Son zamanlarda ülkemizde yaşanan göçler ve artan nüfus göz önüne alındığında günlük israfın 5,2 milyon adede ulaştığı tahmin ediliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, en çok ekmek israfı yapılan yerin fırınlar olduğuna değinerek, şöyle devam etti:

"İsrafın 3 milyonu fırınlarda, 1,4 milyonu hanelerde, 0,5 milyonu personel ve öğrenci yemekhaneleriyle lokanta ve otellerde gerçekleşiyor. Bu israfın temel sebeplerinin başında ise yerel yönetimlerin haksız olarak fırıncı esnafıyla yaptığı rekabet gelmektedir. Bir diğer sebep ise hanelerin fazla ekmek almasıdır. Yerel yönetimler mutlaka bu haksız rekabete son vermelidir."

Palandöken, ekmeğin uygun olmayan koşullarda muhafaza edilmesi ya da bayat ekmeklerin nasıl değerlendirileceğinin bilinmemesi nedeniyle de israfın çok olduğuna işaret ederek, "Dinimizde de israf haram kılınmıştır. Evimizde fazla veya bayatlamış ekmeği tost, köfte harcı, peksimet ve Kurban Bayramı'nda et suyu ve benzeri şekillerde değerlendirerek israfın önüne geçebiliriz" ifadelerini kullandı.

İsrafın önüne geçilmesi için yeni kampanya ve projeler üretilmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, şunları kaydetti:

"2013 yılında yapılan yüzde 18'lik tasarrufla ekonomimize 2,8 milyar Türk lirası kazandırılmış. Bu oranın artırılması için israfa karşı mücadele televizyonlarda gösterilen kamu spotlarıyla desteklenmelidir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 2012 yılında başlatılan ve TESK olarak destek verdiğimiz 'İsrafı Önleme Kampanyası' gibi yeni kampanyalar yapılmalıdır. Günlük israf edilen 5,2 milyon adet ekmekle 4,5 milyon kişinin 1 günlük ihtiyacı giderilebilir. Bu duyarlılıkla israfa karşı her alanda savaşmalıyız."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.