Tire'de kaçak kazılar arttı

Tire'de kaçak kazılar arttı
İzmir'in tarihi ilçesi Tire'deki bir hanın restorasyonu sırasında altın dolu küp bulunmasının ardından, bölgede kaçak kazılarda artış yaşandı- Kaymakam Demirezer: - "Her hafta en az 1-2 kaçak kazı ihbarı alıyoruz. Kutu Han'da bulunan definenin ardından bu

İZMİR (AA) - İzmir'in Tire ilçesinde 3 ay önce tarihi bir hanın restorasyonu sırasında altın dolu küp bulunmasının ardından, bölgede kaçak kazıların arttığı bildirildi.

Kaymakam Mehmet Demirezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tire'de, Selçuklu, beylikler ve Osmanlı dönemlerinden çok sayıda tarihi ve kültürel varlık bulunduğunu, bunlara ve potansiyeline rağmen ilçenin turizm destinasyonu olarak çok tanınmadığını belirtti.

İlçenin tanınmamasının, tarihi ve kültürel varlıkların korunması noktasında avantaj sağladığını anlatan Demirezer, "Bir bölge tanınırsa ve kamuoyunda ön plana çıkarsa maalesef orada birtakım olumsuz gelişmeler yaşanabiliyor. Tarihi varlıkları yağma edilebiliyor" dedi.

Bölgede de bu tür girişimler olduğunu dile getiren Demirezer, "Bölgenin zengin geçmişinin farkında olan kişiler, bunu kötü amaçlarına kullanmak için faaliyetteler, araştırmalar yapıyorlar. Bunu yapılan ihbarlarla güvenlik birimlerimiz değerlendiriyor" diye konuştu.

İlçede 3 ay önce tarihi Kutu Han'ın restorasyonunda çalışan işçilerin altın dolu küp bulmasının ardından, defineciler tarafından yapılan kaçak kazılarda artış yaşandığını bildiren Demirezer, şunları kaydetti:

"Her hafta en az 1-2 kaçak kazı ihbarı alıyoruz. Kutu Han'da bulunan definenin ardından bu konudaki tedbirlerimizi artırdık. Ancak hiç beklemediğimiz bir türbedeki mezara saldırı oldu. Bu son derece çirkin ve kabul edilmez bir olaydır. Bu mezar defineciler tarafından tahrip edildi. Definecilerin tutkusu öylesine bir tutku ki hayal ve umut peşinde yapamayacakları şey yok. Duyarlı vatandaşlarımız ile muhtarlarımızdan ihbarlar geliyor ve değerlendiriliyor."

Demirezer, şüpheli durum ve kişilere karşı duyarlı davranılıp, güvenlik birimlerinin uyarılması çağrısında bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.