Tokat'taki HES protestosu davası

Tokat'taki HES protestosu davası
Zile ilçesinde Çekerek ırmağı üzerine yapılması planlanan HES projesini protesto eden 54 kişinin yargılanmasına başlandı

TOKAT (AA) - Tokat'ın Zile ilçesinde Çekerek ırmağı üzerine yapılması planlanan Hidro Elektirk Santrali (HES) projesini protesto eden 54 kişinin yargılanmasına başlandı.

Zile Asliye Ceza Mahkemesindeki davanın ilk duruşmasına, 54 sanıktan 30'u ve sanık avukatları katıldı. Duruşmayı, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek ve CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız da takip etti.

Milletvekili Durmaz, duruşmaya verilen aranın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, davanın ilk duruşmasını milletvekilleri ile takip ettiklerini belirtti.

"Burada iddianame hazırlanırken de birtakım yanlışlıklar tespit ettik." diyen Durmaz, "86 yaşında hiç olayla ilgisi olmayan bir yurttaşımız, 2 köy muhtarımız, yine bir parkinson hastası, çok sayıda çiftçi, avukat, eczacı, öğretmen, emekli, esnafın sanık olduğu bir dava. Ama hepsinin ortak bir duruşu, ortak bir amacı var. Yaşam alanlarımızı tehdit eden, birinci derecede tarım arazisi olan ve binlerce yıldır aktığı alanlarda bir çok canlı ve türevlerinin yaşamını sürdürdüğü Çekerek vadisindeki doğayı tahrip eden bu HES'lerin yapılmasının doğadaki dengeyi bozacağına inanmış insanlardı. Diyoruz ki Çekerek ırmağı özgür akacak, onun yatağındaki canlılar yaşamlarını geçmişte olduğu gibi bu değerlerin katkısıyla bundan sonra da sürdürecek."

Yargılananlar arasında bulunan Yusuf Kıyak ise "Değil 25 yıl, 50 yıl suyumuz için, bir tane balık için yargılanmaya hazırız." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.