Tokyo'nun 2020 ev sahipliği adaylık sürecine araştırma

Tokyo'nun 2020 ev sahipliği adaylık sürecine araştırma
- Tokyo'nun 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapma hakkını rüşvetle elde etmiş olabileceği şüphesine ilişkin Fransız savcılığı tarafından araştırma başlatıldı


PARİS (AA) - Fransız savcılığı, Tokyo'nun 2020 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapma hakkını, rüşvet karşılığında elde ettiği iddiasının araştırıldığını açıkladı.

Savcılık tarafından yapılan açıklamada, Tokyo'nun 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmaya hak kazanmasından önce yapılan oylamada, Tokyolu yetkililerin şüpheli bir banka hesabına para gönderdiğinin araştırıldığını duyurdu.

Fransız makamlarınca incelenen ödemenin, rüşvet skandalı sonrasında istifa eden Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliğinin (IAAF) eski Başkanı Lamine Diack'ın oğlu Papa Massata Diack ile bağlantılı bir hesaba yapıldığının saptandığı kaydedildi.

Tokyo'nun olimpiyatları rüşvet karşılığında kazandığı iddiası ilk olarak, ocak ayında Dünya Dopingle Mücadele Ajansının (WADA) bağımsız komisyonu tarafından hazırlanan 2. raporda yer almıştı.

Raporda, "2020 Olimpiyatları'nın adaylık sürecinde, Türk yetkililer ile eski IAAF Başkanı Lamine Diack'ın IAAF'te bağımsız danışman olarak çalışan oğlu Khalil Diack arasındaki görüşmeler, Türkiye'nin, Elmas Lig ya da IAAF için istenen 4 ile 5 milyon dolarlık sponsorluk ücretini ödemediği için Lamine Diack'ın desteğini kaybettiğini göstermektedir. Japonya ise ödeme yapmıştır. Bağımsız komisyon, görev alanına girmediği için meseleyi daha ileri boyutta soruşturmamıştır." ifadelerine yer verilmişti.

İstanbul, 2013'ün eylül ayında yapılan ev sahipliği oylamasında, Japonya'nın başkenti Tokyo ve İspanya'nın başkenti Madrid ile yarışmıştı. İlk turu geçen İstanbul, 2020 Olimpiyatları'nın ev sahipliğini, finalde Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) 96 üyesinden 60'ının oyunu alan Tokyo'ya kaptırmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.